Landelijke Huisartsen Vereniging

Harde uitspraken van voorzitter Vos tijdens persconferentie

Het is afgelopen met de Florence Nightingale-mentaliteit van huisartsen. LHV-voorzitter Bas Vos bijt het spits af tijdens de persconferentie van vandaag.

"Over tien jaar hebben 5 miljoen patiÎnten geen huisarts meer als het roer niet om gaat."

"De te lage honorering zorgt er voor dat aankomend huisartsen geen praktijk meer starten. Ze worden waarnemer, verzekerings- of arbo-arts."

"CTG en VWS erkennen dat huisartsen te weinig betaald krijgen. Maar hun honorarium mag niet worden verhoogd..."

"Sommige zorgverzekeraars willen de huisarts meer betalen, maar mogen dat niet van het CTG, omdat het dan een economisch delict zou zijn."

"Welke andere vakbond in dit land zou gaan onderhandelen als ze (zoals de huisartsen) niet mogen praten over het inkomen?"

Huisartsen zijn hulpverleners; alles draait om de patiÎnt. Het heeft veel te lang geduurd voor ze durfden te klagen over hun financiÎle positie."

"De individuele huisarts is niet verantwoordelijk voor 7 x 24 uur zorgverlening."

"Huisartsen komen pas in opstand als het water ze tot aan de neus staat. Zo ver is het nu."

"90 procent van de gezondheidsklachten wordt opgelost voor 3 procent van het budget voor volksgezondheid: de huisartsen."

"De politiek heeft misbruik gemaakt van de Florence Nightingale-mentaliteit van de Nederlandse huisarts."

"Ik heb de blaren op mijn tong moeten kletsen om te voorkomen dat de hele huisartsenzorg plat zou gaan, voor langere tijd."

"Overheid en zorgverzekeraars benaderen ons, huisartsen, met ongekende arrogantie: hier, heb je er een fooi bij, bek houden en nu verder aan het werk gaan."

"VWS wil oorlog, niet wij. En dat terwijl de huisartsenpraktijken leeglopen en jonge huisartsen zich niet willen vestigenÖ"