Persbericht NVAB: Bedrijfsartsen: SER akkoord WAO is onuitvoerbaar

Het SER akkoord van 22 maart over een nieuwe WAO (nWAO) is vooral een economisch juridisch compromis, waar de nadruk eenzijdig ligt op financiële prikkels. Aan bedrijfsgeneeskundige en verzekeringsgeneeskundige kaders is volstrekt voorbij gegaan. Maar juist aan verzekeringsartsen is een cruciale rol toebedeeld bij de WAO keuring, en aan de bedrijfsartsen een cruciale rol bij het voorkomen van de WAO door een goede reïntegratie. Toch zijn bedrijfsartsen (verenigd in de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, de NVAB), en verzekeringsartsen (verenigd in de Nederlandse Vereniging van Verzekeringsartsen, de NVVG), op geen enkele wijze betrokken bij de discussie over de WAO binnen de SER. De voorstellen in de nWAO over de statistische gaven en toekomst voorspellende krachten van artsen zijn onrealistisch en in dit opzicht dus onuitvoerbaar en ineffectief.

Aan de hand van een lijst van ziekten moet worden bepaald wie recht heeft op een WAO uitkering. Hiermee wordt een objectiviteit gesuggereerd, die niet bestaat. Maatschappelijke opvattingen over ziekte, arbeidsongeschiktheid en werk zijn bepalender voor de huidige WAO fuik dan de ongezondheid van de werkenden in Nederland. Het werken met een limitatieve lijst van ziekten zal hierin geen verandering brengen. De NVAB steunt derhalve de NVVG in haar zorg over de uitvoerbaarheid van dit onderdeel van het SER akkoord. De NVAB verwacht met dit SER akkoord dat de pressie van de wetgever op artsen om schijnbaar harde criteria toe te passen groter wordt. Daarnaast zal de, ook nu al aanwezige druk op artsen, met de indeling in een geringer aantal arbeidsongeschiktheidsklassen niet veranderen, waarschijnlijk juist toenemen.
Zieke werknemers proberen, al jaren, hun arbeidsonvermogen te onderbouwen met klachten. Het is een van de taken van bedrijfsartsen om de mogelijkheden tot het verrichten van arbeid te onderzoeken en de werknemer en werkgever daarover te adviseren. De nWAO vergemakkelijkt dat proces niet, integendeel.
De NVAB voorziet dat bedrijfsartsen en verzekeringsartsen, maar ook huisartsen en medisch specialisten te maken krijgen met werknemers die zich nog meer gaan fixeren op klachten, om hun recht op de nWAO veilig te stellen. Het recht op nWAO moet eens te meer worden bewezen.

De NVAB heeft nadrukkelijk als visie dat werken in beginsel gezond is voor mensen. Op voorwaarde dat het werk zelf en de omstandigheden waaronder moet worden gewerkt passend zijn bij mogelijkheden, beperkingen en verwachtingen van mensen. Daar moet dan ook alle aandacht naar uitgaan: het passend maken of houden van werk(omstandigheden) en het behouden van mensen voor werk. Om die reden is in de visie van de NVAB meer beperking op de instroom in de WAO te verwachten van de nieuwe Wet Verbetering Poortwachter en de recent uitgebrachte leidraad psychische klachten van de commissie Donner, in combinatie met de bestaande PEMBA wetgeving. Omdat hierbij de focus ligt waar die hoort, aan het begin van de fuik, waar nog alle mogelijkheden zijn om uit de WAO te blijven.