GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 22 maart 2002 17:33
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SER-advies WAO goede basis voor politiek akkoord

(22 maart 2002)

GroenLinks ziet in het SER-akkoord over de WAO een goede basis voor een politiek vervolg. De SER bepleit een hogere WAO-uitkering voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn en pleit voor het weer aan het werk helpen van gedeeltelijk of weer herstelde arbeidsongeschikten. GroenLinks wil de kern van het SER-akkoord in stand houden, maar ziet nog wel een aantal punten waar de plannen verbeterd kunnen worden. Het eerste punt waar GroenLinks verbetering wil, is dat van de keuringen. De SER wil naast de publieke keuring voor de volledige WAO een private uitvoering van de verzekeringen voor loonaanvulling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten (tussen 35 en 80 %). Deze geforceerde privatisering is niet nodig en nodigt verzekeraars en werkgevers uit de risico's op de overheid af te wentelen. Het publieke UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) dient alle keuringen uit te voeren.

Het tweede punt is de afschaffing van de PEMBA-premie. GroenLinks vraagt zich af of er met de afschaffing van de PEMBA-premie nog wel genoeg prikkels zijn voor werkgevers om instroom in de WAO en in de WW te voorkomen. GroenLinks vindt dat in een nieuw stelsel de financiële prikkels van dezelfde orde moeten zijn als in de PEMBA.

Het derde punt is de rechtspositie van werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn. Die rechtspositie is nog zwak. In het akkoord is sprake van maatwerk en van mogelijke nadere afspraken in CAO's. Dat is te vaag. Gewaarborgd moet worden dat zij niet eenzijdig en langdurig de prijs betalen voor de gevolgen van verminderde productiviteit. Op zijn minst zullen werkgever en werknemer de financiële gevolgen gelijkelijk moeten delen. In veel gevallen is een salariskorting helemaal niet op zijn plaats, maar is een aanpassing van arbeidsplek of functie gewenst.

Een politiek akkoord moet garanties bevatten dat een beleid van preventie en vroegtijdige hulp bij ziekte daadwerkelijk plaatsvindt. Zonder een goede ARBO-zorg, waarin werkgevers investeren, en zonder een goede uitvoeringsorganisatie, waarvoor de overheid haar volle verantwoordelijkheid neemt, is geen enkel nieuw WAO-stelsel succesvol.

GroenLinks verwacht op basis van dit SER-advies op korte termijn een standpunt van het kabinet, waarover met de Kamer kan worden gedebatteerd. Maar van dit paarse kabinet, dat zo lang gefaald heeft een oplossing te bieden in deze slepende WAO-kwestie, kan geen finaal antwoord inzake de WAO verwacht worden. Dat zal inzet moeten zijn van een nieuwe kabinetsformatie.

Paul Rosenmöller
Ab Harrewijn

Den Haag, 22 maart 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -