Provincie Limburg

Provincie doet aangifte over 'lekken' vertrouwelijke informatie

PROVINCIE DOET AANGIFTE OVER 'LEKKEN' VERTROUWELIJKE INFORMATIE

De Provincie Limburg heeft bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan inzake het 'lekken' van vertrouwelijke informatie. De aangifte betreft zowel een vroegtijdige publicatie in Dagblad De Limburger van woensdag 27 februari alsmede een publicatie in NRC Handelsblad van diezelfde dag. Beide publicaties zijn naar overtuiging van de Provincie gebaseerd op informatie, verkregen door schending van de geheimhoudingsplicht als bedoeld in artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Deze feiten zijn voldoende ernstig om voor aangifte in aanmerking te komen.

De Commissie voor Onderzoek uit Provinciale Staten heeft onderzoek verricht naar de besluitvorming over bevoorschotting door Gedeputeerde Staten van in totaal 300.000,- aan een drietal stichtingen in het kader van het Europese subsidieprogramma ESF-4. Inmiddels wordt dit betiteld als het Abb-MCG onderzoek.
De commissie heeft in haar vergadering van 22 juni 2001 haar leden, de controller en de ambtelijk secretaris met betrekking tot de dossiers in kwestie geheimhouding opgelegd op grond van artikel 91 van de Provinciewet. Deze geheimhoudingsplicht gold gedurende de periode van onderzoek tot de dag waarop het onderzoeksrapport openbaar zou worden gemaakt. Eenzelfde besluit werd op 29 januari jl. door Gedeputeerde Staten genomen voor de voorzitter, zijn leden en het provinciale personeel.
Op 27 februari jl. is het rapport met bijlagen openbaar gemaakt. Op diezelfde dag was al in Dagblad De Limburger een bericht gepubliceerd met concrete informatie over een faxbericht van een provinciaal medewerker aan Abb MCG b.v. Deze fax maakte deel uit van het rapport dat nog openbaar moest worden gemaakt. Gelet op de inhoud van het krantenartikel kan de betrokken journalist deze informatie alleen verkregen hebben van iemand voor wie de geheimhoudingsplicht gold.

Datzelfde geldt voor een artikel diezelfde dag in het NRC handelsblad. In dit bericht wordt zelfs melding gemaakt van een tweede faxbericht, een bericht dat onderdeel uitmaakte van de Abb-dossiers, maar niet in het rapport van de Commissie voor Onderzoek is opgenomen. Ook hier moet, naar oordeel van de Provincie, sprake zijn geweest van voortijdige kennis van de dossiers.

22-3-2002 10:47