Provincie Limburg

Regionale afstemming verstevigt VMBO in N-Limburg/NO Brabant

Gedeputeerden Augusteijn (N-Br) en Haazen (L) positief REGIONALE AFSTEMMING VERSTEVIGT VMBO IN N-LIMBURG / NO BRABANT

Er komt een betere afstemming en spreiding van het opleidingsaanbod in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Twee grote vmbo-instellingen, de Scholengemeenschap Stevensbeek (NB) en het Hezelandcollege in Gennep (L) maken in nauw overleg met de provincies Noord-Brabant en Limburg een regionaal arrangement, waardoor ze volgens een nieuwe regeling van het ministerie van OCenW voor aanpassing van hun opleidingsaanbod minder afhankelijk zijn van de regelgeving. De gedeputeerden Roel Augusteijn (NB) en Jan Haazen (L) zijn zeer te spreken over de gedrevenheid waarmee beide scholen de positie van het vmbo willen verbeteren.

Tot voor kort hebben de Scholengemeenschap Stevensbeek (NB) en het Hezelandcollege in Gennep samen met het Boxmeerse Elzendaalcollege fusiebesprekingen gevoerd. De fusie is eind 2001 echter afgeblazen. Daarna hebben de twee scholen met beroepsonderwijs gekozen voor versterking en onderlinge afstemming. Zo worden de vmbo-locaties geografisch beter gespreid: een breed scala aan vmbo-opleidingen zal worden aangeboden in Stevensbeek en in Gennep en niet meer in Boxmeer. De afdelingen zullen worden omgezet naar intrasectorale programmas en beide scholen gaan inhoudelijk meer samenwerken.

De gedeputeerden Haazen (Limburg) en Augusteijn (Noord-Brabant) waarderen de inzet van de beide scholen om de positie van het vmbo te verbeteren. Door de afspraken tussen SG Stevensbeek en het Hezelandcollege blijft het voortgezet onderwijs in de noordelijke punt van Limburg en Noordoost Brabant voor veel leerlingen bereikbaar. De afstemming van het onderwijsaanbod met de ROCs en de onderlinge uitwisseling van expertise leidt tot versterking van het vmbo-aanbod en daarmee het hele beroepsonderwijs. Bovendien verwachten beide gedeputeerden dat een vernieuwd vmbo zo aan aantrekkingskracht wint. De beide scholen spelen daarmee ook in op het beleid van het ministerie van OCenW om het beroepsonderwijs te versterken. De provincies zullen er bij de staatssecretaris van OCenW op aandringen de aanvraag nog voor de zomervakantie te behandelen, zodat beide scholen al in het nieuwe schooljaar toestemming kunnen krijgen voor hun aangevraagde opleidingen.

22-3-2002 15:35