Provincie Flevoland



"Flevoland van grote betekenis voor Nederlandse economie"

Prof. dr. Pieter Tordoir, directeur beleidsadvisering van de Kamer van Koophandel van Amsterdam, schetste vanochtend de drievoudige betekenis van Flevoland voor de economische ontwikkeling van Nederland. Hij deed dat tijdens het derde Flevo-ontbijt in Den Haag, in aanwezigheid van onder andere minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken.

Als eerst punt van betekenis noemde Tordoir de beschikbare uitbreidingsruimte voor de groeiende bevolking en werkgelegenheid in Flevoland en de aangrenzende regios. Het tweede punt is de verbindende schakelfunctie die Flevoland heeft. Als versterkte scharnier tussen verschillende stedelijke netwerken aan de randen van de provincie kan Flevoland zorgen voor meer integratie tussen de netwerken. Dit kan welvaartswinst opleveren voor Flevoland zelf en voor de aangrenzende gebieden.

Ten derde heeft Flevoland grote betekenis omdat juist in dit gebied bijzondere soorten van werk-, woon- en verblijfmilieus kunnen worden geschapen die van grote waarde zijn voor de belangrijkste groeisectoren in de nationale economie. Zo is er in Flevoland de ruimte om groene denk- en verzinmilieus te creëren; milieus, waarin kenniswerkers en creatievelingen zich thuis voelen. Daarnaast kan Flevoland ruimte bieden aan distributie die niet direct
mainport-gerelateerd is. En tenslotte zijn er juist in Flevoland zeer goede mogelijkheden om nieuwe, hoogwaardige maar ook ruimtebehoevende vrijetijdsdiensten te ontwikkelen.

De grootste uitdaging voor Flevoland is, volgens Tordoir, om met die milieus unieke combinaties te maken, gebruikmakend van haar grootste voordeel: ruimte voor creatieve ontwikkeling die verstedelijking en groen combineert.

Minister Jorritsma is het eens met Tordoir dat in Flevoland op het gebied van distributie en vrijetijdsdiensten kansen liggen. Om ook het derde milieu - de Flevovalley (het kennisintensieve en creatieve milieu) - te kunnen waarmaken is volgens haar nog een grote tour de force nodig. Om kennis en hoogopgeleid personeel te verleiden naar Flevoland te komen, zo geeft Jorritsma aan, zal eerst een imagoprobleem moeten worden overwonnen. Dit is al gebeurd bij bedrijven. Die zijn volgens Jorritsma intussen overtuigd van wat Flevoland werkelijk te bieden heeft. Nu alleen de jonge creatieve kenniswerker nog.

Het Flevo-ontbijt is een initiatief van de provincie Flevoland en de Kamer van Koophandel Flevoland. De eerste keer stond het ontbijt in het teken van de ontwikkeling van de noordelijke ontwikkelingsas. Het tweede thema was het sociaal culturele voorzieningenniveau van Flevoland. Tijdens het Flevo-ontbijt worden Haagse gasten, zoals kabinetsleden, kamerleden en topambtenaren ontvangen door bestuurders en bedrijfsleven uit Flevoland aan een feestelijk ontbijt rond een Flevolands thema.