raars Titelbalk gaf:

Verbond van Verzekeraars

Financiën bereid tot zelfregulering toezicht

Het ministerie van Financiën is bereid ruimte te bieden voor zelfregulering in het toezicht op distributie, mits die van een adequaat niveau is. Dat heeft prof. dr. J.J.M. Kremers (directeur Financiële Markten) aangegeven tijdens een gesprek met de stuurgroep Intermediaire Distributie van het Verbond over de vormgeving van het toezicht op distributie. Financiën wil de SER hierover om advies vragen en heeft toegezegd dat de conceptadviesaanvraag zal worden afgestemd met het Verbond, de NVA en de NBVA.

Het Verbond is een groot voorstander van zelfregulering in het toezicht op distributie (tussen verzekeraars en tussenpersonen). Het voornemen van Financiën om hiervoor ruimte te bieden, is voor het Verbond daarom een stap in de goede richting. Tijdens het gesprek heeft het Verbond aangegeven dat het integriteitstoezicht effectiever zou moeten worden georganiseerd. Tevens wil het Verbond dat het toezicht rechtstreeks aansluit op de distributeurs en dat er een direct toezicht op tussenpersonen komt.

Op korte termijn zal een nieuw overleg worden gepland over de vormgeving van het toezicht met het Verbond en de overkoepelende tussenpersonenorganisaties NBVA en NVA. Bij dat vervolggesprek is tevens de nieuwe Autoriteit Financiële Markten (voorheen Stichting Toezicht Effectenverkeer) vertegenwoordigd. Tijdens het gesprek zal onder meer worden ingegaan op de rol van deze autoriteit ten aanzien van de publiciteit over het toezicht

Bondig, maart 2002