Programmabureau Advies Overheid.nl

Gemeenten kwetsbaar op internet

Aan de voorkant ziet het er allemaal prachtig uit, maar aan de achterkant van de gemeentelijke websites is het een rommeltje. Dat willen althans twee dienstverleners in de ICT-sector doen geloven.

Volgens Deloitte & Touche en PinkRoccade schiet de internetbeveiliging van de meeste gemeenten ernstig tekort. De conclusie is gebaseerd op een ondervraging van 92 gemeenten. Volgens de bedrijven betekenen de uitkomsten dat ontwikkeling van elektronische dienstverlening in gevaar komt.

Meer dan tweederde van alle gemeenten heeft geen adequaat beveiligingsbeleid met betrekking tot internet. De websites van sommige gemeenten bevatten beveiligingslekken. Het is daar mogelijk de beveiliging te omzeilen en zelfs wachtwoorden te achterhalen. Hierdoor lopen deze gemeenten grote risicos en wordt de continuteit van de elektronische dienstverlening op het spel gezet, aldus de bedrijven.

Eenvijfde van de gemeenten zegt de website aan het interne netwerk gekoppeld te hebben. Het onderzoek maakt niet duidelijk hoe de beveiliging bij deze groep geregeld is. De onderzoekers constateren dat het koppelen van de website aan het interne netwerk het risico met zich meebrengt dat onbevoegden via de website op het interne netwerk van de betreffende gemeente kunnen komen.

Bij 97 procent van de ondervraagde gemeenten hebben medewerkers vanaf de eigen werkplek toegang tot internet en e-mail diensten. In 67 procent van de gevallen hebben alle medewerkers toegang, in 33 procent van de gevallen alleen geautoriseerde medewerkers. (Bron: Binnenlands Bestuur Online)

www.ictu.nl