Programmabureau Advies Overheid.nl

Friesland experimenteert met digitale aangifte

Inwoners van Harlingen, Franekeradeel en Het Bildt hoeven niet meer naar het politiebureau om aangifte van kleine delicten te doen. Fietsendiefstal, zakkenrollerij en vandalisme kunnen via de internetsite van de politie Friesland worden gemeld.

De proef met de digitale aangifte geldt alleen voor eenvoudige delicten waarbij de dader volledig onbekend is. In alle andere gevallen moet het slachtoffer de gang naar het politiebureau blijven maken. De politie hoopt op deze manier meer mensen tot aangifte te bewegen. Nu doet slechts 31 procent van de slachtoffers melding van kleine vergrijpen.

Voorlopig kunnen alleen de inwoners van Noordwest-Friesland het gemak van de digitale aangifte ervaren. Eind augustus wordt het experiment gevalueerd en naar verwachting in de rest van Friesland ingevoerd, aldus de Leeuwarder Courant.

De proef in Friesland is niet uniek. Ook in andere provincies, bijvoorbeeld Flevoland, wordt met digitale aangifte gexperimenteerd. Bijzonder aan het experiment in Friesland is echter dat de politie binnen vijf werkdagen na de digitale melding bij de gedupeerden langskomt. Terwijl in Flevoland de aangiften per post worden afgehandeld. De Friese politie wil dat nadrukkelijk niet. Met de huisbezoeken probeert ze het contact met de buurten te behouden. (Bron: Binnenlands Bestuur Online)

www.ictu.nl