Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 maart 2002



Vragen van het leden Crone en Witteveen-Hevinga (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

1. Kent u het artikel in het Financieele Dagblad van 21 maart jl. "Olieconcerns in de knel door liberalisering energiemarkt"? 2. Kunt u, mede in gedachte uw antwoorden op eerdere vragen van het eerst bovengenoemde lid, uw mening geven over het in het genoemde artikel gestelde dat "de Europese energiemarkt keihard op weg naar een klassieke oligopolistische situatie?
3. Deelt u de kritiek op de Europese Commissie als zou die te weinig doen aan het bevorderen van een concurrerende marktstructuur? Zo ja, hoe moet dit naar uw mening worden verbeterd? Zo nee, waarom niet? 4. Is op de recente Europese Top in Barcelona het voorkomen van een oligopolistische structuur aan de orde geweest? Zo ja, kunt u dan aangeven wat daarover afgesproken is? Zo nee, deelt u de mening dat dit wel een punt van zorg is?
5. In hoeverre verstoort de concentratietendens van energiebedrijven in de Europese Unie het level playing field voor energie op de interne markt? Wat zijn hiervan de gevolgen voor de Nederlandse energiebedrijven? 6. Zijn er in Barcelona afspraken gemaakt om de bestaande ongelijkheid tussen lidstaten voor wat betreft beleid voor het milieu voor de verschillende manieren van energieopwekking op te heffen, omdat anders evenwichtige concurrentie niet mogelijk is?
7. Hoe verhoudt zich de concentratietendens op bijvoorbeeld de Duitse energiemarkt zich tot het ontbreken van een onafhankelijke toezichthouder daar en tot het onvoldoende functioneren van een Europese toezichthouder? 8. Kunt u de antwoorden op bovenstaande vragen nog voor de behandeling van het Energierapport de Tweede Kamer doen toekomen?