Gemeente Etten-Leur

Informatie over de aanslag onroerende-zaakbelastingen 2002

Met dagtekening 31 maart 2002 worden de aanslagen onroerende-zaakbelastingen 2002 verstuurd.

Twee verschillende onroerende-zaakbelastingen Er zijn twee onroerende-zaakbelastingen, te weten:
1. een gebruikersbelasting; belastingplichtig is degene die -naar omstandigheden beoordeeld- per 1 januari van het kalenderjaar een onroerende zaak al dan niet krachtens eigendom, bezit, beperkt recht of persoonlijk recht gebruikt (tariefkode 1)
2. een eigenarenbelasting; belastingplichtig is degene die per 1 januari van het kalenderjaar van een onroerende zaak het genot heeft krachtens eigendom, bezit of beperkt recht (tariefkode 2) In sommige gevallen brengen de wettelijke regels met zich mee, dat meer personen belastingplichtig kunnen zijn voor bijvoorbeeld één woning (onroerende zaak). In dat geval wordt door de chef van de afdeling financiën conform de vastgestelde beleidsregels een belastingplichtige aangewezen.

Belastingplicht

Indien u op 1 januari van het kalenderjaar gebruiker en/of eigenaar bent van een onroerende zaak, dan bent u belastingplichtig voor dat gehele jaar. Verkoop of verhuizing in de loop van het kalenderjaar heeft geen invloed op de te betalen onroerende-zaakbelastingen. Dit lijkt onrechtvaardig, maar mensen die tussentijds verhuizen (naar welke Nederlandse gemeente dan ook), hoeven voor hun woning in de nieuwe gemeente dat jaar geen onroerende-zaakbelastingen te betalen.

Maatstaf van de heffing

De heffingsmaatstaf voor de onroerende-zaakbelastingen is de op basis van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) vastgestelde waarde. Deze waarde is bij beschikking vastgesteld. Op het aanslagbiljet staat die waarde, in gehele euro's, vermeld onder "Heffingsmaatstaf".

Nieuwe belanghebbende

Een verzoek om een WOZ-beschikking kan door een nieuwe belanghebbende worden gedaan. Dit verzoek dient binnen zes weken te worden gedaan na dagtekening van de aanslag
onroerende-zaakbelastingen, die voor de eerste maal met betrekking tot die onroerende zaak aan hem wordt opgelegd.

Tarieven

De onroerende-zaakbelastingen worden geheven per 2.268,-- van de heffingsmaatstaf. Het tarief is voor elke volle 2.268,-- van de heffingsmaatstaf gelijk. De tarieven voor 2002 bedragen:
1. voor de gebruikersbelasting (tariefkode 1) 2,03 per 2.268,--
2. voor de eigenarenbelasting (tariefkode 2) 2,51 per 2.268,--
De tarieven zijn vermeld rechtsboven op de voorzijde van het aanslagbiljet. Wie eigenaar is van een onroerende zaak en deze tegelijkertijd gebruikt, moet zowel de eigenaren- als gebruikersbelasting betalen. In de praktijk zal dit met name het geval zijn voor mensen met een eigen huis.

Bezwaren

Als een belastingplichtige van oordeel is dat de aanslag onroerende-zaakbelastingen niet juist is, kan hij/zij binnen zes weken een bezwaarschrift indienen bij de chef van de afdeling financiën, Postbus 10.100 te 4870 GA Etten-Leur. De termijn van zes weken vangt aan met ingang van de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. Deze termijn loopt tot en met 12 mei 2002. Het bezwaarschrift bevat tenminste: uw naam en adres, een dagtekening, een ondertekening en een motivering waarop het bezwaarschrift berust. De verplichting tot betaling wordt niet zonder meer geschorst door het indienen van een bezwaarschrift.

Het bezwaarschrift kan niet gericht zijn tegen de vastgestelde waarde Deze waarde is aan u medegedeeld door middel van de WOZ-beschikking. Indien u een bezwaarschrift tegen de WOZ-beschikking ingediend heeft, zal de aanslag onroerende-zaakbelastingen na de uitspraak op het bezwaarschrift, indien nodig ambtshalve aangepast worden.

Het bezwaarschrift tegen de WOZ-beschikking 2001 is nog niet afgewerkt Er is een aantal bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikking 2001 nog niet afgewerkt. Voor deze panden wordt de aanslag onroerende-zaakbelastingen 2002 pas opgelegd nadat de uitspraak op het bezwaarschrift is verzonden.

Betaling

Betaling kan geschieden door:

1. gebruik te maken van de acceptgiro die u ontvangt bij de aanslag
2. overschrijving op bankrekening 28.50.39.075 ten name van de gemeente Etten-Leur, met vermelding van het aanslagnummer en het stamnummer

3. per kas bij de kassier in het gemeentehuis op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur

4. telebankieren, met de keuze "per acceptgiro" en met vermelding van het betalingskenmerk

U mag het bedrag van de aanslag in twee gelijke termijnen betalen, met dien verstande dat op de eerste vervaldag (30 april 2002) de helft van de aanslag betaald moet zijn. Indien u de aanslag niet tijdig kunt betalen kunt u bij de afdeling financiën van de gemeente informatie inwinnen over het treffen van een betalingsregeling.

Kwijtschelding

Kwijtschelding van deze belasting kunt u aanvragen bij de gemeente Etten-Leur, afdeling financiën. De aanvraagformulieren met verzoek om kwijtschelding zijn verkrijgbaar bij de receptiebalie en de afdeling financiën in het gemeentehuis. Het formulier kunt u bovendien downloaden op deze website. Ook bij het Bureau Sociale Raadslieden, Kerkwerve 44a te Etten-Leur zijn formulieren beschikbaar. Indien reeds een verzoek om kwijtschelding is ingediend hoeft u dat niet nog een keer te doen.

Opbrengst

De opbrengst onroerende-zaakbelastingen 2002 is als volgt geraamd:
* voor de eigenarenbelasting 2.928.606,--
* voor de gebruikersbelasting 2.275.778,--
* De totale opbrengst onroerende-zaakbelastingen is 5.204.384,--
(9% van de totale inkomsten van de gemeente Etten-Leur voor 2002).

Inlichtingen

Indien u nadere informatie wenst over deze aanslag, kunt u contact opnemen met de afdeling financiën (telefoon 076-5024376 of 5024387). Hiervoor is het gemeentehuis ook geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Specificatie gemeentelijke inkomsten

De gemeente Etten-Leur heeft voor 2002 een sluitende begroting. Zowel de inkomsten als de uitgaven belopen een bedrag van 58,7 miljoen euro. Deze middelen worden als volgt verkregen:

miljoen %

1. Uitkeringen van het Rijk 23,9
Algemene uitkering gemeentefonds
Uitkering tbv sociale zekerheid 9,1
Uitkering tbv onderwijs 2,0
Uitkering tbv volkshuisvesting 0,2
35,2 miljoen 60,0 %

2. Directe bijdragen van burgers/bedrijven
Opbrengst onroerende-zaakbelastingen 5,2
Opbrengst afvalstoffenheffing (na verrekening zalmsnip) 2,6 Opbrengst rioolafvoerrechten 2,1
Opbrengst leges bouwvergunningen 0,6
Opbrengst leges burgerzaken 0,4
Opbrengst hondenbelasting 0,1
Opbrengst precariobelasting 0,1
Opbrengst parkeergelden 0,5
Opbrengst begraafrechten 0,1
11,7 miljoen 20,0 %

3. Rentebaten/winstuitkering
Rente van verstrekte geldleningen 1,9
Winst uit gasdistributie 0,7
Rentebaten eigen vermogen 0,6
Winst hyp. fonds N. Brabantse gemeenten 0,2

3,4 miljoen 5,8 %

4. Baten/verhaal bijdragen sociale zekerheid 0,4 miljoen 0,7 %
5. Bijschrijving op boekwaarden grondexploitatie 2,8 miljoen 4,7 %
6. Overige baten 1,6 miljoen 2,7 %

7. Beschikking over eigen vermogen 2,4 miljoen 4,1 %
8. Verhuur gemeentelijke eigendommen
Huuropbrengst sportaccommodaties 0,7
Huuropbrengst overige gem. eigendommen 0,5

1,2 2,0 %
T O T A A L 58,7 miljoen 100,0 %