Provincie Zuid-Holland

21-03-2002
Gymnasium voor Veurs in Leidschendam/voorburg
Maerlant in Brielle en Makeblijde in Rijswijk geen uitbreiding

Provinciale staten van Zuid-Holland hebben in hun vergadering van 20 maart 2002 het advies Plan van scholen 2003 - 2005 vastgesteld. Het gaat om drie aanvragen. Het verzoek van de Stichting Veurs-Huygens uit Leidschendam/Voorburg voor een afdeling gymnasium is positief beoordeeld. Over de twee andere verzoeken is negatief besloten omdat ze niet voldoen aan het vereiste leerlingenaantal. Het betreft de aanvragen van het Maerlant College te Brielle voor een afdeling Transport en Logistiek en het Makeblijde College te Rijswijk voor een afdeling Installatietechniek.

Voor het starten van nieuwe afdelingen gelden strakke regels. Deze belemmeren scholen flexibel in te spelen op maatschappelijke en technologische veranderingen. Daarom bezien het Rijk en de provincies momenteel de mogelijkheid voor verbetering van deze situatie via z.g. regionale arrangementen. Een regionaal arrangement is een afspraak tussen scholen over b.v. het aanbieden van een bepaald programma voor Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) in een gebied. Het Rijk en de provincies willen de scholen voor de uitvoering van dit soort afspraken extra speelruimte bieden wanneer er binnen een regio sprake is van overeenstemming.

Regionaal arrangement
Vanuit de regio Haaglanden is een aanvraag voor uitvoering van een regionaal arrangement bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aangemeld. Er blijkt in Den Haag e.o. in het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs een toenemende behoefte te zijn aan bredere programma's waarbinnen leerlingen op verschillende momenten kunnen kiezen voor specialisaties. In dit geval gaat het hierbij ook om afstemming tussen de voorzieningen in de oude en nieuwe stadsdelen en verbeterde aansluiting met de Regionale Onderwijscentra (ROC's) die o.a. Middelbaar Beroepsonderwijs aanbieden. Ook in Zuid-Holland zuid wordt gewerkt aan een regionaal arrangement.

Ondanks het negatief besluit over de twee genoemde aanvragen voor het scholenplan 2003 - 2005 verwacht de provincie via regionale arrangementen nieuwe plannen toch snel tot ontwikkeling te kunnen laten komen.