NU'91

V&V, een politieke zorg

Voornemens over gezondheidszorg en verpleging in
partijprogramma's voor de Tweede Kamerverkiezingen 2002

NU'91, beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging Maart 2002

Colofon:
De brochure 'V&V, een politieke zorg' is een uitgave van de Nieuwe Unie '91 (NU'91), beroepsorganisatie van de verpleging en verzorging.
NU'91 behartigt de belangen van ruim 22.000
verpleegkundigen en verzorgenden.

Redactie en samenstelling:
Vakinhoudelijke Raad

Eindredactie:
Inez Schotanus

Uitgever:
NU'91
Bernadottelaan 11
Postbus 6001
3503 PA Utrecht
tel. 030 - 296 41 44

Druk:
Nico Huisman, Nieuwe Unie '91

Bestellingen:
NU'91 Utrecht
Tel. 030 - 296 41 44
E-mail: nu91@nu91.nl

ã Copyright 2002 Nieuwe Unie'91ã
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd
en/of openbaar gemaakt door middel van druk,
fotokopie of op welke andere wijze dan ook,
zonder bronvermelding.

Inhoudsopgave

Voorwoord 5

Inleiding 7

CDA 9
'Betrokken samenleving, betrouwbare overheid'

ChristenUnie 11
'Durf te kiezen voor normen'

D'66 15'
'Toekomst in eigen hand'

Groen Links 19
'Overvloed en onbehagen'

PvdA 23
'Samen voor de toekomst'

SGP 25
'Tot Uw dienst'

SP 27
'Eerste weg links'

VVD 29
'Ruimte, respect en vooruitgang'

Tot slot 31

Voorwoord

De verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden op 15 mei 2002 plaats. Verkiezingen zijn een belangrijk gebeuren in een democratisch land. Je mag als burger zelf bepalen welke persoon het beste jouw belangen kan behartigen. Het is in de huidige wereld een voorrecht dat je als burger in een land leeft, waar je zelf mag aangeven op de stemcomputer wie de kandidaat is die jouw stem krijgt.

Er zijn vele politieke partijen in Nederland. Het is dan ook geen eenvoudige zaak om inzicht te krijgen in de politieke plannen van de diverse partijen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer en laten het stemmen daardoor achterwege.

Voor NU'91 is het van belang dat haar ideeën over professionele verpleging en verzorging, waarover het bestuur in de afgelopen regeerperiode diverse malen in overleg is geweest met Tweede Kamerleden van alle partijen, ook vertaald worden in de toekomstvisie van de landelijke politieke partijen.

Het bestuur heeft in het najaar van 2001 dan ook aan de Vakinhoudelijke Raad (VIR) gevraagd een analyse van de partijprogramma's van de politieke partijen te maken, die deelnemen aan de verkiezingen. Deze analyse is bedoeld voor de beroepsgroep om kritische vragen te kunnen stellen aan de partij (van keuze), als voorbereiding op de verkiezingen.

Sinds november 2001 is de VIR in haar maandelijkse bijeenkomsten enthousiast en analytisch aan het werk gegaan met deze opdracht. Het bestuur is zeer verguld met het werk van de VIR. Zij heeft namelijk na de analyse besloten deze brochure te ontwikkelen. Het bestuur dankt de VIR dan ook voor haar fantastische werk.

Deze brochure bevat een objectieve vergelijking van de hoofdstukken Volksgezondheid van de diverse partijprogramma's. Het bestuur van NU'91 geeft u geen stemadvies, dat recht behoudt u zelf. Het bestuur hoopt wel dat deze brochure bijdraagt aan uw inzicht op het onderdeel gezondheidszorg van de partijprogramma's, zodat u uw stem uitbrengt. Het is de wens van NU'91 dat Nederland na 15 mei 2002 een professionele gezondheidszorg behoudt, waarin verpleegkundigen en verzorgenden ook een stem hebben.

Drs. Ria von Bönninghausen,
voorzitter

Voor de brochure: Zie het origineel http://www.nu91.nl/V&V%20brochure.rtf .