European Commission

IP/02/460

Brussel, 22 maart 2002

Commissie keurt SCA's overname van Italiaanse tissueproducent CartoInvest goed

De Europese Commissie heeft de operatie goedgekeurd waarbij het Nederlandse SCA Hygiene Products (SCA), een volle dochter van het Zweedse bedrijf uit de hout- en papierindustrie Svenska Cellulosa AB, het Italiaanse CartoInvest overneemt. Beide ondernemingen produceren tissueproducten voor persoonlijke hygiëne, zoals toiletpaper, keukenrollen, zakdoeken en doekjes. De operatie roept echter geen mededingingsbezwaren op omdat SCA geconfronteerd zal worden met voldoende kopersmacht van supermarkten, vooral voor huismerkproducten.

Op 20 februari 2001 heeft SCA Hygiene Products de Breul Holding BV (SCA) bij de Commissie haar voornemen aangemeld om CartoInvest società finanziaria e di partecipatione SpA (CartoInvest) over te nemen. Daarbij verzocht zij om goedkeuring overeenkomstig de EU-concentratieverordening.

Uit onderzoek van eerdere zaken is gebleken dat de tissuemarkt kan onderverdeeld worden in merkproducten en huismerkproducten (die supermarkten distribueren en marketen onder hun eigen merknaam). De activiteiten van de beide ondernemingen overlappen elkaar vooral op de markten voor huismerkproducten, waar SCA in een aantal Europese landen belangrijke merken zoals Edet en Zewa bezit.

In een aantal landen zal de operatie SCA's positie op de markten voor huismerkproducten versterken. Toch roept deze operatie geen mededingingsbezwaren op, omdat detailhandelaren in deze landen zich gemakkelijk kunnen bevoorraden bij een voldoende aantal levensvatbare, alternatieve leveranciers in een ruim gebied, dat in hoofdzaak bepaald wordt door de transportkosten.

De Commissie heeft met name de situatie in Spanje van nabij onderzocht, omdat SCA en CartoInvest daar belangrijke activiteiten hebben én omdat SCA er de grootste leverancier zou worden van huismerkproducten.

De conclusie van dit onderzoek was evenwel dat de acquisitie geen belangrijke effecten zal hebben op de mededinging, gelet op de sterke kopersmacht van Spaanse supermarkten, met o.a. internationale detailhandelsketens zoals Carrefour, Auchan en Lidl. Bovendien zijn de kosten voor overschakeling naar andere leveranciers van huismerkproducten verwaarloosbaar en zijn er op de markt bestaande en nieuwe, geloofwaardige alternatieve leveranciers. De Spaanse markt voor tissueproducten groeit ook snel en de toetredingsdrempels voor de levering van tissueproducten bleek aanzienlijk lager te zijn dan voor merkproducten.

SCA is eigendom van Svenska Cellulosa AB, een Zweedse groep uit de hout- en papierindustrie die gespecialiseerd is in de productie van absorberende hygiëneproducten, verpakkingsmateriaal uit golfkarton en grafisch papier. SCA produceert en distribueert in heel de EER een ruim assortiment van hygiëneproducten.

CartoInvest is actief in de productie van tissueproducten, papierrollen, karton, golfkarton en papierstof. De onderneming verkoopt haar producten vooral in Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.