European Commission

IP/02/455

Brussel, 22 maart 2002

Diensten met voorwaardelijke toegang: de Commissie verwijst België, Griekenland, Luxemburg en Spanje naar het Hof van Justitie

De Europese Commissie heeft besloten België, Griekenland, Luxemburg en Spanje voor het Europees Hof van Justitie te dagen omdat zij geen nationale maatregelen hebben aangemeld met het oog op de uitvoering van Richtlijn 98/84/EG betreffende de rechtsbescherming van diensten gebaseerd op of bestaande uit voorwaardelijke toegang. Deze diensten omvatten televisie-, radio- en on-linediensten die het publiek op afstand en tegen betaling worden aangeboden.

Volgens de richtlijn moeten de lidstaten maatregelen nemen om activiteiten zoals de verkoop van piraatdecoders, -smartcards en -software te verbieden en moeten zij ook in passende sancties voorzien. De richtlijn verbiedt de lidstaten eveneens "antipiraterij" in te roepen als reden om het vrije verkeer van legitieme diensten en uitrusting voor voorwaardelijke toegang uit een andere lidstaat te beperken.

De richtlijn is op 28 november 1998 in werking getreden en de lidstaten waren verplicht ze uiterlijk 28 mei 2000 in nationale wetgeving om te zetten.

Tot dusver hebben België, Griekenland, Luxemburg en Spanje bij de Commissie nog steeds niet alle vereiste uitvoeringsmaatregelen aangemeld en hebben zij evenmin medegedeeld dat zij voornemens zijn dergelijke maatregelen in de nabije toekomst te nemen.

Actuele algemene informatie over inbreuken is te vinden op:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm