---

Ministerie van Defensie



---

oefening medical harbour-2

Landmacht oefent hulp aan door calamiteit getroffen Dijkzigt-ziekenhuis

22-03-2002

Sommigen zijn op sterven na dood, andere maken nog een kans. Haast is geboden in het veldhospitaal van 420 Geneeskundige Compagnie, waar in heel korte tijd tientallen patiënten worden binnengebracht. Het veldhospitaal staat deze en volgende week in de Rotterdamse Schiehaven als onderdeel van de oefening "Medical Harbour". Chirurg, kolonel Walther Henny raakt niet onder de indruk van de stroom patiënten. De ene verwijst hij resoluut door naar "rontgen", de ander moet direct onder het mes terwijl bij een derde levensreddend handelen is geboden. De patiëntenstroom in Rotterdam duurt tot 28 maart. Daarna keert de rust weer terug in de Schiehaven.

De scenario-schrijvers van "Medical Harbour" hadden bedacht dat het Rotterdamse Academisch Ziekenhuis Dijkzigt was getroffen door een explosie en brand. Resultaat is een hele boel gewonden en een stop van alle opnames. De ziekenhuizen in de buurt dreigen vol te lopen, met alle gevolgen voor de zorgverlening van de vele slachtoffers. Gelukkig biedt de Koninklijke Landmacht uitkomst. "Heel toevallig" rukte 420 met groot materieel uit en streek op de, nabij Dijkzigt gelegen Schiekade, neer. Hier werd in rap tempo het veldhospitaal ontplooid, waarna de opvang van de vaak ernstig gewonde slachtoffers kan beginnen. Kolonel-chirurg Walther Henny bekijkt de arriverende brancards bij "opname" met argusogen. Geroutineerd pas hij triage toe en verwijst hij de ene patiënt na de andere naar de uithoeken van het legergroene ziekenhuis, afhankelijk van hun urgentie en kans op overleven. Een vrouw met een metalen staaf in haar borst, komt als een van de eerste in aanmerking voor behandeling. Door de explosie werd het ijzeren voorwerp met grote kracht weggeslingerd en trof toen de ongelukkige. Gelukkig is het een LOTUS-medewerker die uitstekend toneel speelt.

Commandant 420 Hospitaal Compagnie, majoor Jürgen Muntenaar steekt zijn lof over deze acteerprestaties niet onder stoelen of banken en roemt de medewerking van de LOTUS-kring Zuid-Holland en 41 Geneeskundige Compagnie uit Seedorf (Duitsland). Laatstgenoemde draagt ook zijn steentje bij aan "Medical Harbour", een uitzonderlijke oefening, al was het alleen maar vanwege de ongewone locatie. Nog niet eerder koos de leiding voor een stek in het verstedelijkte westen van Rotterdam, net onder de rook van de Euromast. "Weer eens wat anders dan een kazerne, bosperceel of legerplaats, waar we normaliter tijdens oefeningen te vinden zijn", vindt Muntenaar.

Muntenaar vertelt dat de samenwerking met de lokale zorg-instellingen één van de belangrijkste oefendoelen is voor de 110, veelal specialistisch opgeleide militairen. Zij worden in de gelegenheid gesteld om samen te werken met civiel personeel en materieel. "Die gelegenheid doet zich niet iedere dag voor", vindt ook soldaat-1 Sander Michiels, die de continu aanvoer van gewonden administratief begeleidt. "Het lijkt af en toe net een groot circus", beschrijft hij de nijverheid in het tentenkamp. De gewondenverzorger Spoedeisende Eerste Hulp is duidelijk in zijn element en gaat helemaal op in de situatie: veel zwaar gewonde slachtoffers en weinig rust. Kortom, de perfecte gelegenheid om alle boekenwijsheid in de praktijk te brengen. (foto's: Hennie Keeris/Fabiënne Bruys)
oefening medical harbour-1