---

Ministerie van Defensie



---

Panzerhaubitze2000

Nieuwe houwitsers voor de landmacht

22-03-2002

Het kabinet heeft vandaag (22 maart) ingestemd met het voorstel van Staatssecretaris Van Hoof (Defensie) voor de Koninklijke Landmacht 57 gepantserde vuurmonden van het type Panzerhaubitze 2000 te kopen. De houwitsers zijn bestemd voor de parate afdelingen veldartillerie van de drie gemechaniseerde brigades van de landmacht en vervangen de oudere M109 en M114 vuurmonden. Voor de order is een bedrag gereserveerd van 422 miljoen euro, de eerste exemplaren van de nieuwe houwitser worden midden 2004 afgeleverd.

De Panzerhaubitze 2000 is ontwikkeld door de Duitse firma Krauss-Maffei Wegmann. Het wapen is ook gekocht door de Duitse landmacht (155 exemplaren) en Griekenland (24). Naar verwachting volgt Italië later dit jaar met een order voor 68 houwitsers. Bij de Panzerhaubitze 2000 gaat het om een gemechaniseerde houwitser, voorzien van een schietbuis met een kaliber van 155 mm. Het wapen is in staat snel en nauwkeurig te schieten over een grote afstand (tot 40 kilometer). De houwitser beschikt over verschillende moderne voertuigsensoren en computers en maakt ondermeer gebruik van het Global Positioning System (GPS). De 155 mm projectielen worden geautomatiseerd aangevoerd waarmee de hoge snelheid van acht schoten per minuut kan worden bereikt. De bepantsering biedt bescherming tegen ondermeer mijnen, pantserdoorborende klein kaliber munitie en scherfwerking van artillerie- en mortierprojectielen. Ook biedt de houwitser bescherming tegen NBC-middelen (NBC= nuclaire, bacteriologische en chemische oorlogsvoering).

Op dit moment beschikken de artillerie-afdelingen van de drie gemechaniseerde brigades ieder over 24 vuurmonden van het type M109. Deze worden vervangen door 18 nieuwe vuurmonden per afdeling. Dit betekent dat voor directe inzet bij de artillerie-afdelingen 54 systemen nodig zijn. Samen met drie reserve-systemen ligt de totale behoefte bij 57 nieuwe houwitsers.