---

Brieven aan de Kamer
---

Agenda voor de Informele bijeenkomst van de EU-defensieministers

20-03-2002

Hierbij informeer ik u over de informele bijeenkomst van de EU-ministers van defensie op 22 en 23 maart a.s. in Zaragoza. De volgende thema´s staan op de agenda: terrorismebestrijding in het kader van het EVDB, versterking van de Europese militaire capaciteiten, een non-paper over Europese materieelsamenwerking en de mogelijke opvolging van operatie Amber Fox in Macedonië door een EU-geleide missie.

Terrorismebestrijding in het kader van het EVDB De Spaanse minister van Defensie Trillo Figuera heeft voorgesteld de informele bijeenkomst te beginnen met een gedachtewisseling over mogelijke maatregelen voor terrorismebestrijding in het kader van de tweede pijler. Nederland stelt zich op het standpunt dat de Navo thans een concrete rol heeft in de samenwerking ten aanzien van de militaire aspecten van terrorismebestrijding. Dit neemt niet weg dat het EVDB als zodanig eveneens kan bijdragen. De voorgenomen capaciteitsversterking in het kader van het EVDB betreft immers voor een aanzienlijk deel militaire capaciteiten die zowel voor terrorismebestrijding als voor crisisbeheersingsoperaties kunnen worden ingezet.

Versterking Europese militaire capaciteiten Voortgang ten aanzien van de versterking van de Europese militaire capaciteiten is het tweede gespreksonderwerp. Het Spaanse voorzitterschap heeft het European Capability Action Plan na zijn aantreden vlot ter hand genomen. Inmiddels zijn veertien Action Panels actief. Hierin zetten landen zich in voor de versterking van een specifieke capaciteit. Dat gebeurt door te zoeken naar mogelijkheden om lopende materieelprojecten en initiatieven (beter) te coördineren. Verder hecht Nederland aan de mogelijkheid derde landen bij de panels te betrekken. De stand van zaken rondom het Capabilities Development Mechanism en de EU-Navo-regeling komen eveneens aan de orde. Nederland betreurt de huidige stagnatie en zal in Zaragoza het belang van spoedige overeenstemming beklemtonen.

Europese materieelsamenwerking Het Spaanse voorzitterschap heeft een non-paper verspreid over Europese materieelsamenwerking, waarin onder andere de oprichting van een Europees wapenagentschap wordt voorgesteld. Nederland meent dat dit non-paper een nuttige bijdrage kan leveren aan de verdere gedachtevorming over materieelsamenwerking in EU-verband, maar acht de formulering van concrete doelstellingen thans niet aan de orde. Hiervoor ontbreekt nog de noodzakelijke consensus over de uitgangspunten en doelstellingen van een Europees materieelsamenwerkingsbeleid.

Mogelijke overname Amber Fox door EU De mogelijke overname van de operatie Amber Fox in Macedonië door de EU komt als laatste onderwerp aan de orde. De Europese Raad van Barcelona (15/16maart j.l.) heeft verklaard dat de EU in beginsel bereid is om de leiding van operatie Amber Fox van de Navo over te nemen, na de a.s. verkiezingen in Macedonië en op basis van een uitnodiging van de regering in Skopje. Mede op Nederlands aandringen is in de conclusies van het Voorzitterschap aan deze beginselbereidheid toegevoegd dat deze geldt met dien verstande dat de permanente regelingen voor de EU-Navo samenwerking (Berlijn plus) dan bestaan. Naar verwachting zal in Zaragoza de verdere uitwerking van dit besluit van de Europese Raad worden besproken.

De Minister van Defensie

Mr. F.H.G. de Grave

Nieuws Ministerie van Defensie