Milieudefensie

Onthulling 'Groene-Grensvogel' in Oostvlietpolder

Amsterdam, 20 maart 2002 - Vrijdagochtend 22 maart onthult het Comité Vrienden Oostvlietpolder in de Leidse Oostvlietpolder een 'Groene Grensvogel'. Deze levensgrote houten vogel staat symbool voor de strijd om het behoud van de open ruimte. Die strijd is in de Oostvlietpolder voorlopig gewonnen door een uitspraak van de Raad van State.

Voorafgaand aan de onthulling voert een aantal sprekers het woord: Hans Pieters (Comité Vrienden Oostvlietpolder), Fenna Vergeer (SP, Provinciale Staten), prof. Arnold Heertje (econoom) en Sylvia Borg (Milieudefensie). De onthulling is onderdeel van de actieweek 'Bescherm de groene ruimte' en valt onder de gezamenlijke campagne van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib Gaat het in mei om de wereld van JOU?

De Leidse Oostvlietpolder behoort tot de zogeheten Rijksbufferzone en is de laatste ongerepte agrarische polder op Leids grondgebied. Plannen van de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland om hier een 40 hectare groot bedrijventerrein te bouwen zijn eind augustus door de Raad van State vernietigd. Omdat gemeente en provincie alsnog een poging willen wagen de polder te bebouwen is bescherming van deze unieke groene grens opnieuw urgent.

Wat: Onthulling Groene Grensvogel Waar: Vlietweg 44, Leiden*
Wanneer: Vrijdag 22 maart, 11.30-12.30 uur Sprekers: Onder meer prof. dr. Arnold Heertje
* Indien te drassig: Hofvlietweg, afslag A4 richting de Vlietlanden
Om het resterende open gebied in Nederland te beschermen eisen de betrokken organisaties strakke grenzen om bestaande bebouwing. Daarnaast moet er een open-ruimteheffing komen om het bouwen buiten de steden te ontmoedigen. Verder moeten boeren betaald krijgen voor het in stand houden van het landschap en moet er flink worden geïnvesteerd in groengebieden bij steden.