Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

22-03-2002
Tijdelijk geen commissievergaderingen

Tijdelijk geen commissievergaderingen

Op 6 maart jl is een nieuwe gemeenteraad gekozen die vervolgens op 14 maart is geïnstalleerd. Een dag na de verkiezingen, op 7 maart, werd de Wet dualisering gemeentebestuur van kracht. Die bepaalt onder andere dat wethouders geen lid v an de raad en commissies meer zijn. En dat commissies kùnnen worden ingesteld d oor de gemeenteraad; de raad kan ook besluiten zonder commissies te gaan werken . Binnenkort wordt hierover een richtinggevende uitspraak van de raad verwacht.

Maar wat moet er nu gebeuren in de tijd dat de nieuwe wethouders nog niet zijn benoemd?

Voor wat het 'dagelijks bestuur' betreft geldt dat het oude college demissionai r is. Het voert dus de lopende zaken nog uit. Dat kan ook volgens de wet.

Dat ligt anders met de commissies. Die werden tot nu toe voorgezeten door de we thouders - tevens portefeuillehouders - en dat laat de wet niet toe. De commiss ies moeten voortaan de raad (i.p.v. het college) adviseren en wethouders kunnen hoogstens op uitnodiging van de commissies aanwezig zijn.

Het betekent dat de oude commissies formeel dus niet meer bijeen kunnen komen. De raad zal eerst moeten besluiten of er een commissiestelsel komt en hoe dat e r uit gaat zien. Vermoedelijk wordt hiermee gewacht tot na de benoeming van de wethouders (met de daaraan gekoppelde portefeuilleverdeling) en van de nieuwe r aadsleden (die de plaatsen in de raad van de wethouders in gaan nemen)