Digitale Gemeente Houten

PvdA verontrust over collegevorming in Houten

zondag 24 maart 2002 - Bron: PvdA Houten

De Partij van de Arbeid Houten is verontrust over de gang van zaken bij de collegevorming. Onderhandelingen starten met uitsluitend de partijen die zetelwinst hebben geboekt, had en heeft niet de steun van de PvdA, terwijl men dat uit enkele publicaties zou kunnen afleiden.

Zetelwinst is slechts één van de criteria om onderhandelingen te starten, continuïteit en stabiliteit zijn belangrijke andere criteria. Door de uitbreiding van de raad met twee zetels en het verlies van Houtens Belang van twee zetels zijn er, toevallig of niet, vier partijen met zetelwinst, die samen ook nog een raadsmeerderheid hebben. Dat mag natuurlijk niet de enige reden zijn om verkennende gesprekken met die partijen te beginnen.

De PvdA heeft na de verkiezingen ingezet op een stabiel bestuur, een brede coalitie en behoud van het goede van het afgelopen jaar. De verkiezingsuitslag geeft geen aanleiding, per se een heel andere coalitie tot stand te brengen. Na de val van het toenmalige college heeft de PvdA een jaar geleden zwaar geïnvesteerd in de trendbreuk: in het bestuur weer normaal met elkaar omgaan en weer leren luisteren naar de inwoners. De vier grootste partijen in Houten sloegen de handen indertijd ineen en hebben sindsdien zoveel mogelijk lijnen uitgezet voor de langere termijn. Van de intenties van toen lijkt na de verkiezingen weinig over.

De PvdA heeft bij de start van de onderhandelingen gezegd dat de verkiezingsuitslag mogelijkheden biedt de bestuurlijke continuïteit in Houten te garanderen. Dat zou kunnen door een verlenging van de huidige coalitie. Maar vanwege de duidelijke winst van GL en het duidelijke verlies van HB zou een combinatie CDA, VVD, GL en PvdA het meest recht doen aan die uitslag. De PvdA vindt dat een verkennend onderzoek naar een college met meer continuïteit zo snel mogelijk moet starten.
Het wonderlijke experiment dat nu aan de gang is, moet dus van de PvdA niet te lang meer duren.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2002 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).