Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Beleidstaal sociale sector onder de loep

Publicatie Open deuren van Verwey-Jonker Instituut en NIZW

22 maart 2002

Beleidstaal is te vinden in beleidsnota's en subsidieaanvragen, maar ook in de Tweede Kamer en in Den Haag Vandaag. En zelfs op verjaardagsfeestjes kunnen mensen tegenwoordig worden betrapt op het gebruik van begrippen als `leefbaarheid', `draagvlak' en `sociale cohesie'. Modieus, vaag en nodeloos ingewikkeld taalgebruik? Of verwijzen de nieuwe begrippen echt naar een andere, succesvollere praktijk? In Open deuren nemen vooraanstaande wetenschappers en andere specialisten 28 begrippen uit het hedendaags lokaal sociaal beleid onder de loep. Open deuren is een gezamenlijke uitgave van het Verwey-Jonker Instituut en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW en verschijnt begin april 2002.

Jargon
Spraken politici vroeger over `achterstandsbeleid voor allochtone groepen', nu heet het `diversiteitsbeleid'. `Inspraak' is tegenwoordig `interactieve beleidsvorming'. Als het over lokaal sociaal beleid gaat, hanteren politici, maar ook bestuurders, beleidsmakers en managers een eigen jargon. Critici noemen het mooipraterij. Zij vinden beleidstaal vaag, ingewikkeld en afstandelijk. En bovendien is beleidstaal in hun ogen te modieus. Verdedigers van beleidstaal denken hier heel anders over. Zoals een sollicitant een brief schrijft in Algemeen Beschaafd Nederlands, zo dient een beleidsmaker in hun ogen gebruik te maken van beleidstaal en zich voortdurend aan te passen aan taalinnovaties. Doet hij dat niet, dan schept hij verwarring en maakt hij zichzelf ongeloofwaardig.

Sleutelwoorden
Uitgangspunt van Open deuren is dat geen enkel begrip binnen het lokaal sociaal beleid vanzelfsprekend is. De auteurs bekijken de 28 geselecteerde begrippen dan ook zeer kritisch. Zij verdiepen zich in het ontstaan van de begrippen, analyseren discussies over de betekenis en leggen een link met buitenlandse equivalenten. In 28 essays worden op deze manier de belangrijkste sleutelwoorden van het lokaal sociaal beleid verhelderd. Uit de essays blijkt dat deze sleutelwoorden vaak nauw verbonden zijn met de (lokale) praktijk. Daar waar de woorden minder voldoen, stellen auteurs precisering en vernieuwing voor.

Orde scheppen
Open deuren is bedoeld voor iedereen die zich beroepshalve of uit interesse verdiept in lokaal sociaal beleid. Het boek geeft de lezer niet alleen inzicht in het jargon van de sociale sector, maar brengt ook de trends en vernieuwingen in het lokaal sociaal beleid in beeld. Open deuren schept orde in de taalverwarring binnen het lokaal sociaal beleid en biedt gebruikers van beleidstaal de mogelijkheid het jargon bewuster en doordachter te gebruiken.

Bestellen
Open deuren. Sleutelwoorden van lokaal sociaal beleid is verschenen onder redactie van Loes Verplanke e.a. en kost ¤ 22,50. ISBN 90-5050-941-X en E 53261. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 23 maart 2002