Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Persbericht
18 maart 2002

Congres Internationaal Instituut voor Infonomie
Van cyber-politiek tot de digitale campus: Het Internet in het Zuiden

Het Internet trekt zich niets aan van landsgrenzen. Met de komst van het Internet wordt de wereld wellicht echt een global village waarin iedereen toegang heeft tot kennis, en daarmee tot macht. Maar wordt iedereen door het Internet wel met elkaar verbonden, en op welke manier dan? Wie worden er uitgesloten? Welke rol speelt het Internet in Afrika, Azië en Latijns-Amerika? De driedaagse conferentie Global E-Quality, georganiseerd door het International Institute of Infonomics, gaat in op de rol die het Internet speelt in ontwikkeling, educatie en politiek in het Zuiden.

Sprekers uit onder meer China, India, Zuid Afrika en Brazilië laten zien dat het Internet niet noodzakelijkerwijs zal leiden tot meer gelijkheid. Maar het kan wel een middel zijn voor verandering, in China bijvoorbeeld, waar de burgers middels het Internet steeds mondiger worden en daarmee het beleid van de overheid digitaal aan de kaak kunnen en durven te stellen. In Zuid-Afrika, waar steeds meer mensen kunnen profiteren van digitaal onderwijs. Of in Brazilië, waar het Internet een platform biedt voor universiteiten om zich mondiaal te profileren.

Niet iedereen gaat even hard op de digitale snelweg, de Verenigde Staten liggen nog ver voor op de anderen (inclusief Europa). Maar, zoals uit deze conferentie zal blijken, er is alle reden om aan te nemen dat de digitale minderheid uit het Zuiden snel een inhaalslag zal maken. Met alle gevolgen, in cyberspace en in real life, van dien. Over dié gevolgen gaat het in de Global E-Quality conferentie. De deelnemers zijn beleidsmakers en mensen die actief zijn in de ontwikkelingshulp en de Informatie en Communicatie Technologie (ICT).

Het Internationaal Instituut voor Infonomie is een samenwerkingsverband van de Universiteit Maastricht (UM) en de Hogeschool Zuyd. Het instituut, geleid door prof.dr. Luc Soete, wil uitgroeien tot een toonaangevend internationaal expertisecentrum op het gebied van de digitalisering van de samenleving. De interdisciplinaire wetenschap Infonomie (Infonomics) maakt gebruik van inzichten uit tal van andere wetenschappen - en combineert deze voor toepassing op het terrein van de dotcom. Het Internationaal Instituut voor Infonomie richt zich zowel op fundamenteel als toegepast (contract) onderzoek. De vestigingsplaats is Heerlen.

Noot voor de pers
Het congres 'Global E-Quality - Rethinking ICTs in Africa, Asia and Latin America'vindt plaats van 25 tot en met 27 maart 2002 in de aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6. Meer informatie staat op de website van de conferentie op www.infonomics.nl/globalequality. Of neem contact op met Jeroen de Kloet op 06-12860529 en
mailto:jeroen.dekloet@infonomics.nl
De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via tel. 043-388 2044 en mailto:pers@bu.unimaas.nl. Buiten kantooruren 06 21276512. De persberichten van de UM staan ook op internet www.pers.unimaas.nl.