KLM

02/015
KLM PRODUCT-INFORMATIE

KLM start gefaseerde introductie elektronische tickets

AMSTELVEEN, 25 maart 2002 - Vanaf 3 april 2002 start KLM met de gefaseerde introductie van elektronische tickets (e.tickets). Het is dan mogelijk om met e.tickets vanaf Amsterdam Airport Schiphol naar 37 bestemmingen van KLM en haar partners te reizen. Passagiers die kiezen voor een e.ticket kunnen hun vliegreis boeken via de reguliere kanalen zoals de reisagenten, KLM ticket office, KLM reserveringen en de KLM website: www.klm.nl. Op www.klm.nl zijn de boekingsinstrumenten voor speciale aanbiedingen pas later in het jaar geschikt voor e.tickets. Het aantal bestemmingen waarop met een e.ticket gereisd kan worden, zal geleidelijk worden uitgebreid. Dit geldt ook voor het aantal landen waar KLM klanten een e.ticket kunnen boeken. KLM verwacht dat eind 2003 e.tickets naar alle bestemmingen uit het netwerk van KLM en Northwest Airlines gebruikt kunnen worden. De introductie van e.tickets volgt op een geslaagde pilot met enkele corporate klanten van KLM zoals Philips en reisagent Rosenbluth International.

Sneller en gemakkelijker
Passagiers die kiezen voor een e.ticket reizen zonder papieren ticket. Een boekingsbewijs is niet noodzakelijk aangezien persoonlijke en vluchtgegevens elektronisch in KLM's boekingssysteem worden opgeslagen. Bij het inchecken hoeft de passagier zich alleen te legitimeren, waarna de balie-employee met één druk op de knop de instapkaart direct kan uitprinten. Indien passagiers ook hun ticketnummer kunnen verstrekken, wordt de incheckprocedure aanzienlijk versneld. Bijkomend voordeel is dat diefstal of verlies van het ticket niet meer mogelijk is. Op verzoek van de passagiers kan bij het boeken of op de luchthaven bij de incheckbalie, KLM ticket office of e.service centers een afdruk van hun reisschema en bijbehorende ticketgegevens worden gedrukt.

E.ticket passagiers die alleen met handbagage reizen kunnen naast de reguliere check-in balie ook gebruik maken van de KLM e-service centers voor self service check-in (e.checkin). Uiteraard zijn e.ticket passagiers aan dezelfde veiligheidsmaatregelen onderworpen als passagiers met een papieren ticket en moeten zij zich bij grenscontrole kunnen legitimeren.

Met NS gratis naar Schiphol
Sinds 1 oktober 2000 kunnen klanten in Nederland van KLM en haar partners gratis met de trein van en naar Schiphol reizen. Voorwaarde is wel dat passagiers in de trein hun papieren ticket kunnen tonen. Passagiers die met e.tickets reizen beschikken echter niet over een papieren ticket. KLM en NS hebben hiervoor een oplossing ontwikkeld, in de vorm van een speciale voucher, die nog voor de zomer wordt geïntroduceerd. Tot die tijd is een gratis treinreis naar Schiphol alleen mogelijk in combinatie met een papieren ticket. Dit geldt ook voor de overige vlieg-trein combinaties die KLM aanbiedt.

In de VS bestaat zo'n 65% van de verkochte tickets al uit e.tickets. Ook in Europa zien we het marktaandeel van het e.ticket toenemen. De verwachting is, dat binnen 3 jaar zo'n 60% van de Europese reizigers per e.ticket reist.



KLM