Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Orchideeën op Keukenhof, exotische blikvangers

Tussen de vele bloembollen, snijbloemen en vaste planten is de presentatie van de Kring Nederlandse Orchideeën Producenten (KNOP) een niet meer weg te denken onderdeel op Keukenhof. Orchideeën en Keukenhof, het werd in de loop der jaren een begrip. En dankzij de actieve inzet van de KNOP en de botanische tuin zal ook dit jaar weer een fleurige en overweldigende presentatie te zien zijn.

Orchideeën mogen ook niet ontbreken op de lentetuin in Lisse. Immers, orchideeën zijn met zijn 25.000 verschillende soorten de grootste plantenfamilie op aarde. In boeken die omstreeks 300 jaar na Christus verschenen lezen we al over de orchidee die met name betekenis had als medicinale plant en als afrodisiacum, de liefdesdrank. Nog steeds zijn er veel bijzondere orchideeën die men graag geeft om daarmee zijn speciale genegenheid uit te drukken. Dichters en zangers bejubelden door de jaren heen de schoonheid van de bloem. En wie herinnert zich niet de Amsterdamse zanger die zijn liefde bezong in de destijds populaire lied: Jij bent als een wilde orchidee...... Hoewel door het mysterieuze karakter de orchidee nog steeds als een exclusieve bloem wordt gezien is zij de laatste tijd ook een commercieel belangrijk gewas geworden. Nieuwe kweekmethoden zorgden voor een snelle vermeerdering van planten en met name de Phalaenopsis werd inmiddels één van de belangrijkste bloeiende kamerplanten in het top-10 sortiment.

De tijd dat het kweken van orchideeën door amateurs een dure hobby was, slechts voorbehouden aan een kleine groep bevoorrechten, ligt ver achter ons. Ook het idee dat een orchidee in huis moeilijk te kweken zou zijn is niet juist. Daar kwamen in de loop der jaren al veel consumenten achter. Wie in staat is met succes groene planten te laten groeien zal ook niet veel moeite hebben met het kweken van orchideeën. Natuurlijk, niet elk van de 25.000 soorten leent zich voor succesvol kweken in de huiskamer, maar een groot deel van het aangeboden sortiment groeit en bloeit heel goed op de vensterbank.

Wat kan de bezoeker aan Keukenhof dit jaar verwachten in de stand van de KNOP? Allereerst natuurlijk de al genoemde Phalaenopsis in diverse kleuren, kleurschakeringen en vormen. Dan is er het bekende Venusschoentje, de stoere Cymbidium, de verleidelijke Vanda, de grillige Oncidium en zo zijn er nog vele anderen te noemen, die door de KNOP zorgvuldig zijn geselecteerd. Want dat op Keukenhof door de kwekers natuurlijk alleen het allerbeste uit de veelheid van tropische fleur en geur wordt getoond ligt voor de hand. Evenals het afgelopen jaar wordt er gedurende de gehele periode dat Keukenhof is geopend, voorlichting gegeven over de toepassingsmogelijkheden en de verzorging van orchideeën. Ook zijn er bloemschikdemonstraties en is er een verkoopstand. Wie meer zou willen weten over orchideeën en over de KNOP, kan zich wenden tot de KNOP, Postbus 276, 1430 AG Aalsmeer

Lisse, 21 maart t/m 20 mei 2002
Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Bloemententoonstelling Keukenhof
Annemarie M.M. Gerards-Adriaansens, marketing & public relations Tel: 0252-465505; Fax: 0252-465565
E-mail: info@keukenhof.nl
Internet: www.keukenhof.nl