LABAMBA

Online artiesten boeken blijvende dienst
Rotterdam 26 maart 2002

Binnenkort viert LaBamba.nl haar eerste verjaardag. Eén jaar is dus voorbij, een jaar waarin de internethype als een ballon in elkaar klapte, vele internetbedrijven op de fles gingen, terwijl het online boeken van artiesten gestaag toenam.

Wat is het geheim van dit succes?
De opkomst van het 'mysterieuze' internet deed de hoofden op hol slaan van vele zakenlieden die dachten snel geld te kunnen verdienen. Maar daar is het internet nooit voor bedoeld! Dankzij dit wereldwijde netwerk kunnen mensen gemakkelijk met elkaar communiceren. Het is 'cadeau' gedaan aan universiteiten en ideële organisaties om informatie uit te wisselen en later uitgegroeid tot een welhaast anarchistische gemeenschap van 'techies', die o.a. gezamenlijk het gratis Linux ontwikkelden.
Voor Labamba is deze ideële en anarchistische insteek ook het belangrijkst geweest. Artiesten staan bij ieder optreden gemiddeld 30% van hun gage af aan boekingsbureaus. Terwijl voor de organisator de drempel om via een boekingsbureau een artiest te boeken hoog is. LaBamba.nl brengt boeker en artiest direct met elkaar in contact. Zo verdient de artiest wat hij/zij verdient en heeft de boeker keuze uit een gevarieerd aanbod (met transparante prijzen!) èn is vaak goedkoper uit.

Kan internet dan niet commercieel zijn?
Natuurlijk wel. In eerste instantie bedoeld als informatief en welicht gebruikt als anarchistisch platform, openen de snelle ontwikkelingen op het internet (grafische interfaces, dynamische content) de deuren naar succes voor commerciële sites. Mìts deze voorzien in een behoefte die bij het publiek, de klanten, leeft!
LaBamba is in essentie een artiestencollectief. Voor de makers, Enchanted, betreft het een ideëel project, maar voor het collectief is deze website wel degelijk commercieel interessant: de artiesten krijgen immers extra optredens binnen en ontvangen hun gehele gage. In feite zijn deze artiesten kleine ondernemers die de krachten bundelen. Niets nieuws, zo'n netwerkketen, in de 'nieuwe economie'...; door 'goeroe' Kevin Kelly al de netwerkeconomie genoemd. Dat bij de feestorganisatoren de behoefte leeft zelf door een artiestenbestand te bladeren, daar de prijzen bij te zien en direct met de gekozen artiest verdere afspraken met betrekking tot het optreden te kunnen maken, behoeft geen verdere toelichting.

Is dit dan de 'nieuwe' nieuwe economie?
Natuurlijk niet. Deze term is bedacht door de verkeerd-verstaanders van de nieuwe economie. Het internet is bedoeld om mensen dichter bij elkaar te brengen, de 'kleine jongen' een evengrote kans te bieden als de 'groten', de maatschappij en de economie socialer te maken. Het zijn de grote krachten die dit tegenwerken, die ons proberen wijs te maken dat we in een volgende fase, een zogenaamde 'nieuwe' nieuwe economie, zijn terechtgekomen... Onzin.
LaBamba is gewoon een ouderwets concept van de 'eerste' nieuwe economie, en daar zijn we trots op! :-)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Enchanted, Dymphie Verleun, dymphie@enchanted.nl.

26 mrt 02 03:43