Ingezonden persbericht


MILIEUKEUR AGRO-FOOD PERSBERICHTEN


* NIEUW EN UITGEBREIDER CERTIFICATIESCHEMA AGRARISCHE PRODUCTEN EN VOEDINGSMIDDELEN

Stichting Milieukeur heeft alle certificatieschema's van agrarische producten samengevoegd in één certificatieschema 'agrarische producten en voedingsmiddelen'. Dit in maart gepubliceerde nieuwe certificatieschema heeft voor elke productgroep (agrarische sector) een hoofdstuk. Voorheen werd per productgroep een certificatieschema gepubliceerd. Tevens heeft een herziening van eisen en een uitbreiding van productgroepen plaatsgevonden.

De eisen die in het algemeen voor alle productgroepen gelden zijn in het nieuwe certificatieschema in het eerste hoofdstuk opgenomen. Geïnteresseerden voor een specifieke productgroep ontvangen in ieder geval het eerste hoofdstuk aangevuld met het programma van eisen voor de specifieke productgroep. 'Met dit nieuwe en uitgebreide certificatieschema wordt de eenduidigheid en de transparantie van de programma's van eisen sterk verbeterd', aldus André Mascini, directeur Stichting Milieukeur.

Tegelijk met de samenvoeging van alle criteria zijn de eisen van de productgroepen akkerbouw en vollegrondgroenten, aardbeien, fruit en glasgroenten herzien. Tevens zijn voor het eerst milieueisen gepubliceerd van zuivelproducten, bloembollen en bolbloemen, varkensvleesproducten en verwerkte groenten (conserven).

Stichting Milieukeur heeft licentieovereenkomsten afgesloten met verschillende certificatie-instellingen. Deze certificatie-instellingen werken volgens de richtlijnen van EN 45011 en zijn daartoe geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Met de nieuwe opzet kan de accreditatie voorspoediger worden doorlopen. Geïnteresseerden in Milieukeur kunnen bij verschillende onafhankelijke certificatie-instellingen hun aanvraag indienen.

Milieukeur
Stichting Milieukeur is in 1992 op initiatief van de overheid (Ministerie van VROM en EZ en sinds 1995 het Ministerie van LNV) opgericht. Het doel van Milieukeur is het stimuleren van milieubewust handelen door producent en consument. Milieukeur wordt beheerd door de onafhankelijke Stichting Milieukeur, waarin maatschappelijke organisaties deelnemen zoals consumenten- en producentenorganisaties, detailhandel en overheid. Wanneer een product Milieukeur heeft verkregen betekent dit dat het, ten opzichte van de meeste vergelijkbare producten, minder milieubelastend is. Op dit moment is Milieukeur onder andere te vinden op varkensvlees, planten, substraat, gesneden groente, aardbeien, appels, peren, uien, appelsap, aardappelen, verf, bungalowparken, campings, groepsaccommodaties, brandblussers, kopieerpapier, etiketten, schoenen, linoleum, schrijfblokken, toiletpapier,
autoreinigingsmiddelen, autowasstraten en kattenbakvulling.
--
Dit is een bericht van de Stichting Milieukeur mailservice. Kijk voor meer informatie op onze web-site: http://www.milieukeur.nl/