Gemeente Wieringen


- Gezondheidsenquete Noord-Holland-Noord 2002 (26 maart 2002)
- Voornemen om kapvergunning te verlenen (26 maart 2002)
- Gemeentehuis gesloten (26 maart 2002)
Gezondheidsenquête Noord-Holland Noord 2002 (26 maart 2002)

Ruim 15.000 mensen in Noord-Holland Noord gevraagd naar hun gezondheid.

Vanaf begin april ontvangen ruim 15.000 inwoners in Noord-Holland Noord een vragenlijst thuis waarin naar een groot aantal aspecten van hun gezondheid gevraagd wordt.

Doel van het onderzoek. De enquête wordt gehouden door de 3 GGDen in de regio en heeft als hoofddoel inzicht te verschaffen in de gezondheidstoestand van de bevolking. Er wordt gevraagd naar de aanwezigheid van lichamelijke klachten en aandoeningen, hoe men in zijn vel zit, maar ook naar het gebruik van medicijnen en zorgvoorzieningen. Ook belangrijke leefwijzen die van invloed zijn op de gezondheid komen aan de orde, zoals roken, alcoholgebruik, voeding en beweging. In de vragenlijst wordt ook gevraagd naar het geven en ontvangen van mantelzorg. Hiermee kan een inschatting verkregen worden van hoeveel mensen op dit moment met behulp van familie, vrienden of buren nog zelfstandig thuis kunnen wonen maar in de toekomst mogelijk aangwezen zijn op professionele hulp. Al deze informatie is belangrijk voor gemeenten om te beoordelen hoe het gesteld is met de gezondheid van hun inwoners en op welke punten en welke manier de gezondheid verbeterd kan worden.

Wie doet mee? Uit alle 30 gemeenten in Noord-Holland Noord zijn willekeurig ongeveer 500 inwoners in de leeftijd van 20 tot en met 64 jaar geselecteerd. Deze inwoners krijgen binnenkort een vragenlijst thuisgebracht met het verzoek deze in te vullen. Voor de gehele regio zullen ongeveer 15.000 vragenlijsten worden verspreid. De vragenlijsten worden een paar dagen later weer thuis opgehaald. Voor een volledig en representatief beeld van de gezondheid van de inwoners in de regio is het belangrijk dat iedereen die een vragenlijst ontvangt, deze ook invult. Uiteraard zijn naam en adres van de personen die meedoen niet van belang voor de resultaten van het onderzoek want de vragenlijsten worden anoniem verwerkt.

En dan? De resultaten van de gezondheidsenquête zullen eind 2002 bekend zijn. In overleg met gemeenten zullen de resultaten gebruikt worden om het lokale gezondheidsbeleid te onderbouwen. Ook de GGDen gaan de resultaten gebruiken voor de uitvoering van hun gezondheidsbevorderende taken in de regio. Te zijner tijd zullen de uitkomsten van deze grootscheepse gezondheidsenquête in de lokale media en op internet te lezen zijn.

Vragen? Voor vragen over de gezondheidsenquête kunt u terecht bij de GGD in uw regio:
- GGD Noord-Kennemerland in Alkmaar: mevrouw Monique de Kok, telefoon 072-5662640 of email M.deKok@ggd-alkmaar.nl;
- GGD Kop van Noord-Holland in Den Helder: mevrouw Bettina de Leeuw den Bouter, telefoonnummer 0223-671501 of email bleeuw@ggd-knh.nl;
- GGD Westfriesland in Hoorn: mevrouw Corrien Waardenburg, telefoonnummer 0229-253447 of email cwaarden@ggdwf.nl.