Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

ING CAO nog niet klaar

Op 5,7 en 8 maart is er weer overleg geweest over de ING CAO. Alle onderwerpen zijn op die drie dagen besproken, maar we zijn er nog uit.

In aanvulling op eerdere berichtgeving hebben wij die dagen afspraken gemaakt over:

Beloningsbeleid
Bij de pilots blijft variabele beloning bestaan maar deze worden goed geëvalueerd en vakbonden worden betrokken bij het vervolg. Er zijn ook enkele groepen aangewezen (genoemd in de CAO) voor variabele beloning en ook daar wordt het verder ingevoerd. Uitbreiding naar andere medewerkers is zonder instemming van de vakbonden niet toegestaan. Op dit moment is de verschuiving van de periodiekdatum van de baan.

Ploegendienst
Huidige afspraken blijven bestaan met dien verstande dat de hoogte van de uitkering in overeenstemming wordt gebracht met de huidige afspraken, maar dat de leeftijdstabel die gehanteerd wordt voor die hoogte als ijkdatum heeft 1 januari 2002.

A la carte
Het à-la-carte systeem zal eind 2002 worden geëvalueerd om daarna eventueel uitgebreid te worden.

Arbo en verzuim
Er blijft een verschil van inzicht bestaan over de invoering van de wet Poortwachter. ING werkt nog aan een nieuw tekstvoorstel. Dit gaat met name over de passendheid van de functie en reïntegratie.

Pensioen
Ook daarover blijft verschil van inzicht bestaan dat zich toespitst op de zeggenschap en de indexering van de franchise en ingegaan pensioen.

Vakbondsfaciliteiten
ING wil geen extra verlof geven voor kaderleden die zich extra inzetten voor andere leden binnen ING. Verder wil zij niet verder praten over de werkgeversbijdrage voor internationale collegialiteit. ING heeft daar 25.000 euro voor geboden, te verdelen over de bonden.

Loonbod ING
Na dit alles kwam op 8 maart 2002 s avonds het loonbod van ING op tafel.
Dit is op 1 juli 2002 2,25%. Op 1 december 2002 een éénmalige uitkering van 0,5%.
Verder wil ING wel de loopbaancheck invoeren, maar reserveert daar 0,2% van de loonsom voor. Dit alles voor een looptijd van de CAO voor 12 maanden.
De bonden hebben dit als onvoldoende beoordeeld en hebben ING gevraagd opnieuw een loonbod te doen. Wij vonden dit loonbod niet serieus genoeg om verder te praten en hebben het overleg gestopt en afgesproken dat wij op 26 maart 2002 verder gaan praten.

De vakbonden willen de stand van zaken nu eerst bespreken met haar kaderleden om daarna eind maart het overleg voort te zetten en zo mogelijk af te ronden.

De geplande ledenvergadering van 18 maart 2002 komt vanwege het uitblijven van een CAO-akkoord te vervallen en zal op een ander tijdstip gepland worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg, tel: 023 - 565 10 52, email: e.langeweg@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 12 maart 2002.