Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: 450 miljoen euro voor verbetering stedelijke centra

Het Kabinet investeert tot 2010 EURO 450 miljoen in de sanering van risicovolle ruimtelijke situaties (zoals spoorwegemplacementen), in de ontwikkeling van stedelijke netwerken, en in strategische groenvoorzieningen in en om de stad. Voor vijf projecten zijn inmiddels al concrete afspraken gemaakt. Daarnaast is een eerste inventarisatie van kansrijke projecten gemaakt. De investeringen hebben tot doel de uitvoering van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening te ondersteunen. Dit schrijft minister Pronk (VROM) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het geld (Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit, BIRK) is bedoeld om de ontwikkeling van stedelijke centra te bevorderen en het open land te versterken. Dit zijn de belangrijkste opgaven van de 5e Nota.
In stedelijke gebieden gaat het hierbij om veilige, gezonde centra te creëren waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Dat kan door het wegnemen van risico.s, de gezondheid bedreigende situaties en barrières en door het bevorderen van de omgevingskwaliteit. Ook in landelijke gebieden zijn investeringen nodig. Het behoud van de open ruimte rond de steden, het bereikbaar maken van de groene ruimte voor de burgers en tegelijkertijd de bescherming tegen de recreatieve druk vraagt om creatieve oplossingen. Met name de ontwikkeling van Nationale Landschappen is een belangrijk thema van de 5e Nota. Resultaten moeten op korte termijn kunnen worden behaald.

Projecten
Voor de volgende projecten zijn afspraken gemaakt.
1. De verffabriek Hasco wordt verplaatst van Schoonhoven naar Tiel. Daarmee wordt een ongewenste uitbreiding ten kosten van het Groene Hart voorkomen. De bijdrage bedraagt EURO 3,18 miljoen.
2. De kassen in de Bommelerwaard worden uitgekocht. In overleg met de Dienst Landelijk Gebied wordt een bij het gebied passende bestemming gezocht. De bijdrage is EURO 11,8 miljoen.
3. Door het verdiept aanleggen van de A4 op de plek waar de HSL-Zuid uit de tunnel onder het Groene Hart komt (bij Hoogmade), kan de spoorlijn de weg daar op maaiveldhoogte kruisen. De bijdrage bedraagt EURO 7,9 miljoen.

4. Door de verdiepte aanleg van de verbrede A4 bij Leiderdorp te verlengen, ontstaan in het omliggende gebied kansen voor hoogwaardige woningbouw en bedrijfsvestiging. De bijdrage is EURO 24,4 miljoen.
5. In stedelijk gebied worden 40 à 50 LPG-tankstations gesaneerd. Daarmee is een bijdrage van EURO 15 miljoen gemoeid.

Toetsing
Op basis van concrete voorstellen wordt bekeken of projecten in aanmerking komen voor geld. De indieners van de projectvoorstellen moeten aantonen waarom zij in aanmerking komen voor een bijdrage. Bij beoordeling wordt o.a. gekeken naar de bijdrage aan ruimtelijk beleid, financiering door andere partijen, concreetheid, urgentie en draagvlak.
Vervolgens wordt onderhandeld over de te leveren prestaties, en worden in samenhang daarmee de financiële bijdragen van betrokken partijen beoordeeld. In deze fase worden de projecten op urgentie geprioriteerd en vallen eventueel voorstellen af.
Als overeenstemming wordt bereikt over de prestaties en financiering, worden de afspraken vastgelegd. Per project wordt getoetst of de gemaakte afspraken worden nagekomen.