NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

vrijwilligerswerk blijvend versterkt na Internationaal Jaar

Vrijwilligerswerk blijvend versterkt na Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001

IJV 2001: Groot succes op lokaal niveau

Het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 (IJV2001) heeft haar succes voor een belangrijk deel te danken aan de inspanningen van de bijna 300 Lokale Comités IJV2001 in Nederland. Lokale Comités, samenwerkingsverbanden van vrijwilligersorganisaties, bedrijven, gemeenten en de lokale media, waren speciaal in het leven geroepen om het Jaar op lokaal niveau te vieren.
Onlangs is er onderzoek gedaan onder deze Comités naar de resultaten van het IJV2001. Het blijkt dat de Comités het Jaar hebben ervaren als een belangrijke stimulans voor het lokale vrijwilligerswerk.

In de enquête werd de Lokale Comités gevraagd in hoeverre ze vonden dat de doelstellingen van het Jaar waren behaald (meer Promotie, Erkenning, Ondersteuning en Netwerken), welke activiteiten ze hadden georganiseerd om deze doelstellingen te bereiken en wat de plannen voor de toekomst zijn.

IJV2001 als succesvol ervaren

De Lokale Comités hebben het IJV2001 als duidelijke steun in de rug gevoeld voor de stimulering van vrijwilligerswerk. Het jaar en de activiteiten hebben sterk bijgedragen aan Promotie, Erkenning, Ondersteuning en Netwerken van het vrijwilligerswerk. De aandacht van de media, betrokkenheid van de gemeente, scholen en bedrijven geeft de vrijwilligers in het algemeen het gevoel meer erkend en ondersteund te worden

Promotie

Zo'n 92 % geeft aan dat de media beduidend meer heeft gecommuniceerd over vrijwilligerswerk en 87% heeft ervaren dat meer mensen kennis hebben over vrijwilligerswerk. Ruim 75% ziet dat er een positievere houding is ontstaan.
Alle lokale comités is het uitstekend gelukt in de lokale media veel aandacht voor het IJV 2001, het vrijwilligerswerk en de georganiseerde activiteiten te krijgen. Ook het landelijke projectbureau heeft dat geconstateerd. Ruim 5000 artikelen uit regionale en lokale media zijn verzameld.

Erkenning

Het IJV en de activiteiten die op lokaal niveau zijn georganiseerd hebben ook de gemeenten geactiveerd, zo geven de Comités aan. 68% ervaart dat de gemeente het vrijwilligerswerk meer erkent door bijvoorbeeld onderzoek te doen, gestructureerd beleid te ontwikkelen of een plaatselijke vrijwilligerscentrale op te richten of uit te bouwen. Ook de toegenomen betrokkenheid van het bedrijfsleven door bijvoorbeeld de vrijwillige inzet van werknemers of aandacht voor vrijwilligerswerk in bedrijfsmedia heeft bijgedragen aan meer erkenning.
Ondersteuning
58% van de Lokale Comités geeft aan dat het vrijwilligerswerk daadwerkelijk beter wordt ondersteund door hun gemeente, in geld of in natura. Een succesvol voorbeeld hiervan is de tijdelijke Stimuleringsmaatregel (lokaal) Vrijwilligerswerk. Gemeenten dienen bij VWS plannen in ter bevordering van het plaatselijke vrijwilligerswerk. De helft van de benodigde middelen betalen ze zelf, de helft wordt door VWS gefinancierd. In totaal stelt VWS hiervoor jaarlijks 11 miljoen Euro beschikbaar.

44% van de comités hebben zelf actief gewerkt aan het bieden van concrete ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld het aanbieden van themadagen, symposia en cursussen.

Netwerken

Ook de netwerken zijn toegenomen. Vooral vrijwilligersorganisaties zijn meer met elkaar gaan samenwerken en met de gemeente wordt beduidend meer contact onderhouden. Maar ook de structurele contacten met het onderwijs en het bedrijfsleven zijn toegenomen door hun betrokkenheid bij activiteiten. De deelname van deze partijen aan veel Lokale Comités gaf ook een positieve impuls aan het vergroten van het netwerk.

Toekomst

Ongeveer 50% van de Comités geeft aan ook na 2001 te blijven bestaan om het lokale vrijwilligerswerk verder te stimuleren. Dit is van groot belang om de aanbevelingen van het IJV2001 voor de verdere stimulering van het vrijwilligerswerk daadwerkelijk gestalte te geven. Deze aanbevelingen zijn o.a. opgenomen in het Manifest voor de Toekomst van Vrijwilligerswerk dat namens het Nationaal Comité IJV2001 is aangeboden aan de Staatssecretaris van VWS, Margo Vliegenthart, tijdens de Slotmanifestatie op 15 december j.l.. Op internationaal niveau hebben 128 overheden op 5 december j.l. de resolutie van de VN 'Recommendations on support for volunteering' ondersteund, waarmee ze aangaven de resultaten van het Jaar in de toekomst verder uit te willen bouwen.

Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001

Het Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 was uitgeroepen door de Verenigde Naties. Het hele jaar is wereldwijd aandacht gegeven aan vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.
De uitvoering van de landelijke activiteiten vielen onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het Nationaal Comité IJV2001, onder voorzitterschap van Tineke Lodders, 1e kamerlid voor het CDA. Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) was nauw betrokken bij de coördinatie en uitvoering van de landelijke activiteiten.

Einde bericht

Noot voor de pers
Meer informatie verstrekt Nienke van Helden, Manager Communicatie en Voorlichting Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (tel. 030 2319844 of e-mail nvhelden@nov.nl) of Daniël Kruithof, Projectmanager IJV2001 (tel. 030 2319844 of e-mail dkruithof@nov.nl)

26 mrt 02 15:12