Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 26 maart 2002

Unieke ontmoeting Markhoors en Rhesus-apen
Maleise beren in nieuw verblijf
Nieuwe Azië-gebied nu klaar

Morgenochtend zullen de Markhoors (schroefhoorngeiten) voor het eerst kennis maken met de Rhesus-apen van Safari Beekse Bergen. Deze twee diersoorten delen een nieuw verblijf in het Azië-gebied dat ligt langs de Wandelsafari. Een unieke ontmoeting omdat deze twee diersoorten in nog geen enkele dierentuin samenleven. Ook de Maleise beren mogen morgen voor het eerst in hun nieuwe verblijf. Dit is één van de grootste berenverblijven in Europa. Met de introductie van deze twee diersoorten is de ontwikkeling van het Azië-gebied definitief afgerond.

De bouw van dit nieuwe gebied startte in januari 2001. Door de MKZ-crisis liep het project vertraging op. De bouw werd enkele weken stilgelegd en de aanvoer van de Markhoors was lange tijd niet mogelijk. Vlak voor de zomer van 2001 werd het gebied toegankelijk voor bezoekers. In dit onderdeel van de Wandelsafari ontmoeten de bezoekers naast de Maleise beren, de Rhesus-apen en de Marhoors ook kleinklauw-otters, Siberische tijgers, rode panda's, gibbons en Aziatische wilde honden.

Markhoors worden ook wel schroefhoorngeiten genoemd. Dit komt omdat de mannetjes gedraaide hoorns hebben. De vrouwtjes leven in kuddes en de mannetjes alleen. Zij voegen zich alleen bij elkaar in de paartijd. De mannen vechten dan met elkaar om de gunst van de vrouwen. Door intensieve jacht is het aantal dieren in het wild de laatste jaren erg teruggelopen. De horens zijn een gewilde jachttrofee en worden ook gebruikt voor de productie van medicijnen.

De Maleise beer wordt ook wel eens de honingbeer genoemd. Ten onrechte want hij eet niet alleen honing maar ook vruchten, kleine dieren en insecten. Safari Beekse Bergen wil op langere termijn ook gaan fokken met deze, met uitsterven bedreigde, diersoort. Hiervoor is een speciaal fokprogramma binnen de Europese dierentuinen (E.E.P.). Bij de ontwikkeling van het verblijf is ook een speciaal mannenperk aangelegd. Binnenkort zal een berenman arriveren in het park.

Safari Beekse Bergen is de komende periode geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen de volgende tarieven: Volwassen 12,50 euro p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar 11,- euro p.p.

Ingezonden persbericht