Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/034

26 maart 2002

Betere voorzieningen voor gehandicapten

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft met de VNG en belangenorganisaties* afspraken gemaakt om de voorzieningen in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) te verbeteren. Deze verbeteringen zijn opgenomen in het Protocol Wvg dat vandaag door de minister, de VNG en de belangenorganisaties is ondertekend. Afgesproken is dat de VNG zal bevorderen dat het protocol door de gemeenten wordt uitgevoerd.

De afspraken hebben betrekking op verbetering van de uitvoering van de Wvg op het punt van vervoer, woonvoorzieningen en rolstoelen. Gehandicapten kunnen in aanmerking komen voor collectief vervoer, individueel vervoer of een combinatie van deze. Bij de toekenning wordt rekening gehouden met persoonlijke behoeften en omstandigheden; het kan tegen die achtergrond ook gaan om toekenning van een combinatie van voorzieningen. Een keuze voor collectief vervoer is derhalve zeker geen automatisme.

Ten aanzien van de woonvoorzieningen is bijvoorbeeld afgesproken dat wanneer een gehandicapte belemmeringen ondervindt in het normale gebruik van de woning, de gemeente een voorziening treft aan de woning om deze belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen. Ook verhuizen kan een optie zijn, maar verhuizen mag in ieder geval niet ten koste gaan van de (mantel)zorg en de sociale omstandigheden van de gehandicapte.

Minister Vermeend heeft het Protocol Wvg vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. In zijn begeleidende brief merkt hij op dat met de VNG en de belangenorganisaties is afgesproken dat de toepassing van het Protocol door de gemeenten en de rechterlijke toetsing aan het Protocol, gezamenlijk door middel van een monitor worden gevolgd en geëvalueerd. Ten behoeve van deze monitoring en de evaluatie zal onder andere een landelijk meldpunt worden ingericht.

Daarnaast geeft de minister in zijn brief aan dat hij binnenkort een wetswijziging van de Wvg naar de Kamer zal sturen. Deze wijziging biedt de mogelijkheid om het Protocol Wvg vast te leggen in een algemene maatregel van bestuur. Deze algemene maatregel van bestuur zal van kracht worden indien uit de monitoring blijkt dat het Protocol niet adequaat wordt nageleefd. Een eerste evaluatie van de werking van het Protocol Wvg vindt na een jaar plaats.


*Het gaat om de volgende organisaties: De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, de Federatie van Ouderverenigingen en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister Vermeend bij Protocol Wet voorzieningen gehandicapten
PDF publicatie Bijlage: Protocol Wet voorzieningen gehandicapten
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996