Korps: Friesland, plaats: Friesland 28-03-2002
Politieberichten van 27/3 (13.00) t/m 28/3 (07.00)

Leeuwarden: dealer aangehouden
Woensdag omstreeks12.00 uur zag de politie dat een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aan het dealen was op de Weaze en de Ayattasteeg. De verdachte is aangehouden voor het in het bezit hebben van 12 bolletjes heroïne en 13 bolletjes cocaïne. Omdat hij probeerde er vandoor te gaan, is de verdachte geboeid overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: hennepkwekerij
Woensdag omstreeks 11.30 uur heeft de politie aan de Uiterdijkseweg een hennepkwekerij opgerold. Op twee kamers werden 243 plantjes aangetroffen. De plantjes zijn vernietigd. Verder zijn vernietigd: 18 assimilatielampen, twee 10-litertanks voeding en twee grote luchtkokers. De stroom werd illegaal afgetapt. De technische recherche onderzoekt de zaak. De verdachte is een 30-jarige inwoner van Leeuwarden.

Ureterp: brand
Woensdag tussen 11.00 en 14.00 heeft brand gewoed in een boerderij aan het Selmien. De 42-jarige eigenaresse bemerkte op een gegeven moment nogal wat rook buiten haar woning. Toen ze buiten was zag ze dat haar eigen boerderij in brand stond. Vermoedelijk is de brand ontstaan doordat een houtkachel brandde en het rookkanaal vlam vatte. De brand is door de brandweer geblust. De boerderij is geheel afgebrand.

Bolsward: inbraak auto
Dinsdagmiddag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Parkstraat. Men kwam binnen door het linkerraam te forceren. Ontvreemd werden een jas en een tas, die later bij de Snekervaart werden teruggevonden. Aangifte is gedaan door een 58-jarige inwoner van Hindeloopen.

Drachten: mishandeling
Op de Markt was woensdag omstreeks 15.40 uur een 53-jarige parkeercontroleur aan het werk. Waarschijnlijk was een man het niet eens met een parkeerbekeuring, want de parkeercontroleur kreeg zonder aanleiding onverwachts een vuistslag op zijn mond. Het slachtoffer liep hierdoor een scheurtje op in de wang en bovenlip. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Waldwei (Wergea): dodelijke aanrijding
Woensdag omstreeks 13.50 uur reed een personenwagen met drie inzittenden over de Waldwei in de richting van Leeuwarden. Ter hoogte van de Langdeelbrug reed de auto geleidelijk naar links. Uit de tegenovergestelde richting kwam een vrachtwagen, bestuurd door een 45-jarige inwoner van Oosternijkerk, die de auto op zich zag afkomen. De vrachtwagen heeft nog naar rechts gestuurd om een aanrijding te voorkomen. De personenwagen botste met de linkervoorzijde frontaal tegen de linkervoorzijde van de vrachtwagen. De personenwagen kwam in de noordelijk berm op de rechterzijkant te liggen, de vrachtwagen stond in de rechterberm met de voorzijde tegen de walkant. Twee inzittenden van de personenwagen, de bestuurster en de passagiere die voorin zat, zijn ter plaatse overleden. Het betreft de 59-jarige Alida Fernhout uit Amsterdam en de 69-jarige Marlene Maarsse uit Aalsmeer. Zwaar gewond werd de derde inzittende, een 63-jarige inwoonster van Amstelveen, per ambulance, onder begeleiding, overgebracht naar het MCL-zuid. Ook de vrachtwagenchauffeur is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, zijn verwondingen vielen mee. Ter plaatse kwam een traumahelikopter, die op 50 meter van de aanrijding kon landen. De Waldwei werd afgezet. In eerste instantie bij de Werpsterhoek en de afslag Burgum, later werd de afzetting vanaf de Werpsterhoek verschoven naar de Hemriksein. Om 16.00 uur werd de Waldwei weer vrijgegeven. In de loop van de avond werd de Waldwei opnieuw afgesloten om de vrachtwagen te bergen.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 21.30 uur kreeg de politie een melding dat een auto op de Eewal tegen diverse autos was aangereden. Ter plaatse werd een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen, die in eerste instantie weigerde de portier te openen. Na enige aandringen deed hij de portier open, waarop hij kon worden overgebracht naar het bureau. De verdachte weigerde te blazen. Hierop is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Onderzoek in de omgeving leverde op dat een beschadigde auto werd aangetroffen in de Huygensstraat. De auto had schade aan de linkervoorbumper.

Akkrum: eenzijdig ongeval
Woensdag omstreeks 18.05 uur reed een 34-jarige automobilist uit Joure op de Terhernsterdyk. Hij verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en kwam in de tegenovergestelde berm terecht waar, volgens een getuige, de auto nog tweemaal over de kop sloeg. Eerste hulp werd verleend door een toevallig passerende arts. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar is een bloedproef afgenomen. De auto is afgesleept.

Leeuwarden: twee aanhoudingen
Woensdag omstreeks 20.45 zag de politie enkele jongeren bij de hekken van het bouwterrein van de Friesland Bank aan de Beurs. Bij de komst van de politie ging men er vandoor. Een persoon, die over het hek klom, een 15-jarige inwoner van Leeuwarden, kon worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau, waar hij vertelde dat hij van plan was in te breken. De verdachte is ingesloten

Gytsjerk: rijden met drank op
Donderdag omstreeks 00.20 uur werd een 37-jarige automobilist uit Antwerpen gecontroleerd op de Ulbe van Houtenstrjitte. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 715 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: twee inbrekers aangehouden
Donderdag omstreeks 01.00 uur kreeg de politie een melding dat gepoogd werd in te breken in een woning aan het Schoenmakersperk. Ter plaatse werden twee verdachten, voor poging tot inbraak, aangehouden. Het betreft een 24- en een 39-jarige inwoner van Leeuwarden. De laatste had inbrekersgereedschap bij zich. Dit is in beslag genomen. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Buitenpost: rijden met drank op
Donderdag omstreeks 02.15 uur werd een 57-jarige automobiliste uit Twijzel gecontroleerd op de Voorstraat. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 510 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Augustinusga: rijden met drank op
Donderdag omstreeks 03.10 uur werd een 45-jarige automobilist uit Gerkesklooster gecontroleerd op It West. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272