OPTA

Persbericht OPTA:

Den Haag 28 maart 2002 Het bellen van een vaste telefoonaansluiting naar een mobiele telefoon wordt goedkoper. Dit is het gevolg van de beleidsregels die OPTA gisteravond heeft vastgesteld. Deze regels zullen door OPTA worden toegepast bij geschillen tussen mobiele aanbieders.

Het bellen van een vaste aansluiting naar een mobiele telefoon is veel duurder dan van mobiel naar vast. OPTA maakt hier een einde aan door de zogenaamde terminating tarieven te verlagen. Dit zijn de tarieven die een mobiele operator aan andere aanbieders in rekening brengt voor het afhandelen van een gesprek naar zijn abonnees. Elke mobiele aanbieder bepaalt nu nog zelf hoe hoog zijn terminating tarieven zijn en wordt daarbij niet door de tucht van concurrentie beperkt. Dit heeft ertoe geleid dat de huidige terminating tarieven van alle mobiele aanbieders in Nederland aanzienlijk boven het niveau van de best presterende landen in Europa ligt.

Per 1 mei 2002 eerste verlaging
OPTA is van mening dat een geleidelijke aanpassing van de markt aan het beoogde tariefniveau te verkiezen is boven een directe en volledige verlaging van het tariefniveau. De beleidsregels bieden een overgangsperiode van acht maanden, waarbij de tarieven per 1 mei en 1 december 2002 in twee stappen wordt verlaagd. Op die manier hebben de mobiele aanbieders voldoende gelegenheid om hun bedrijfsvoering aan de nieuwe tarieven aan te passen.

De tarieven worden als volgt verlaagd:

Daling terminating tarief in de tijd

KPN Mobile, Vodafone
Huidig gemiddeld tarief 18,39

1 mei 2002 (max)15,48

1 december 2002 (max)12,57
Ben, Dutchtone, Telfort
Huidig gemiddeld tarief 20,07

1 mei 2002 (max) 18,11

1 december 2002 (max) 16,14
Bedragen in -centen per minuut bellen

KPN Mobile en Vodafone hebben in het verleden - voor het verkrijgen van hun frequenties minder kosten hoeven maken dan Dutchtone, Telfort en Ben. Bovendien hebben KPN Mobile en Vodafone een voorsprong van enkele jaren met het uitrollen van hun netwerken. Mede door deze voorsprong en als gevolg van een groter klantenbestand (dat tot schaalvoordelen leidt), kunnen de kosten per minuut voor KPN Mobile en Vodafone lager zijn dan voor de overige mobiele aanbieders. OPTA acht het daarom redelijk om bij de bepaling van een maximaal redelijk terminating tarief vooralsnog een onderscheid te maken naar uitgangspositie van de mobiele aanbieders.

OPTA is voornemens om in 2003 het terminating tarief verder te verlagen naar een kostengeoriƫnteerd niveau.

__
De beleidsregels De regulering van mobiele terminating tarieven worden gepubliceerd op de internetsite www.OPTA.nl