26 maart 2002, Amsterdam

Van der Kwast op het NDA congres: Noodklok luidt voor de autodealers

De dealerbedrijven in de autobranche staan onder grote druk, zo heeft directievoorzitter Henk van der Kwast van de beursgenoteerde Stern Groep zijn gehoor voorgehouden op het NDA congres in de RAI in Amsterdam. Door grote druk van alle kanten, fabrikanten en importeurs en door een weifelend overheidsbeleid is het rendement van de dealers de laatste jaren aanzienlijk afgenomen. Niettemin is er naar zijn oordeel, met een tijdige koerswijziging, nog steeds een goede boterham te verdienen in de branche voor wie de kansen ziet en benut.

Voor deze aanpak heeft de aan Euronext in Amsterdam genoteerde Stern Groep enkele jaren geleden gekozen en Henk van der Kwast gaf zijn gehoor tot slot een toelichting op de sterke groei van de bedrijfsresultaten en de winst per aandeel van Stern Groep.

De dealers hebben zich te veel in de hoek laten drukken door fabrikanten en importeurs, terwijl zij toch het dichtst bij de klant zitten. De dealers moeten een volwaardige rol gaan spelen in de keten van fabrikant tot klant. Daarnaast noemt Van der Kwast de noodzaak van schaalgrootte om inkoopvoordelen en kostenstructuur te optimaliseren. Naast professionaliteit en financiële draagkracht wijst hij vooral op het belang van een goede spreiding van activiteiten over handel en dienstverlening. Zo kunnen dealergroepen het centrale punt vormen voor totale behoefte van de klant op het gebied van automotive.