FNV

Witte ballonnen voor vrije vakbeweging in Wit-Rusland

mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

Donderdag 28 maart hield de FNV een solidariteitsactie voor de vakbeweging in Wit-Rusland. De FNV gaf daarmee gehoor aan de oproep van de Wit-Russische vakbeweging om op deze dag internationaal actie te voeren voor vakbondsvrijheid in Wit-Rusland. De Vakbondsfederatie in Wit-Rusland organiseerde zelf ook een protest bij het eigen hoofdkantoor in Minsk tegen de sociaal-economische ellende in haar land en tegen de anti-vakbondscampagne van de Wit-Russische president Loekasjenko.
De actie van de FNV werd symbolisch op het eigen hoofdkantoor in Amsterdam gehouden. FNV-bestuurder Henk van der Kolk hield een toespraak, waarin hij de Nederlandse regering en de Europese Unie opriep om maximale druk uit te oefenen op de president en regering van Wit-Rusland. "Wit Rusland mag niet langer geïsoleerd worden door onverantwoordelijke leiders van het vrije, democratische en sociale Europa." Daarna werden 250 witte ballonnen opgelaten.

Aan de ballonnen waren protestkaarten aan president Loekasjenko van Wit-Rusland bevestigd. De FNV roept de president op om de vakbonden eindelijk eens met rust te laten en ze als sociale partners te erkennen. De vinder wordt opgeroepen de kaart te ondertekenen en op te sturen.

FNV Mondiaal steunt de Wit-Russische vakbeweging al enkele jaren in haar strijd om vakbondsvrijheid. Via projecten draagt de FNV bij aan de versterking van vakbonden in Wit-Rusland.

Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur in Europa genoemd. Een schandvlek binnen Europa, waar 10 miljoen mensen in steeds grotere armoede en onvrijheid gevangen raken.

Nadat president Loekasjenko op een oneerlijke manier de presidentsverkiezingen in september jl. `won`, heeft hij de duimschroeven bij de vakbeweging steeds verder aangedraaid. Al daarvoor probeerde de president de vakbonden het zwijgen op te leggen en in de afgelopen maanden zette hij zijn anti-vakbondscampagne door.
Zo werd in december jl. het de directies van bedrijven per decreet verboden de vakbondscontributies naar de bonden over te maken. Dit decreet werd vorige week door het Hooggerechtshof als niet onwettig bestempeld. Maar ook als onverstandig.
Door het decreet zijn de vakbonden in grote financiële en personele problemen gekomen.

Naast het financieel mangelen en politiek negeren van de vakbeweging op landelijk niveau, probeert de overheid de vakbonden ook van onderaf te vernietigen.

Zo worden werknemers onder zware druk gezet om hun bond te verlaten en toe te treden tot een door het management opgezette bedrijfsbond, die de goedkeuring van de regering draagt. Het alternatief is ontslag, wat in het verarmde Wit-Rusland een zwaar offer betekent. De 8 jaren dat Loekasjenko aan de macht is, hebben het land steeds dichterbij de economische afgrond gebracht en in een steeds groter internationaal isolement.

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .