PROTON PRISMA-KAARTEN WELDRA UITGEGEVEN IN CENTRAAL- EN OOST-EUROPA

KBC-dochtermaatschappijen in Tsjechische Republiek, Slovaakse Republiek, Hongarije, Litouwen, Polen en Oekraïne gaan EMV PLUS van Proton World implementeren

Brussel, 28 maart 2002: Proton World en de KBC-Bankverzekeringsgroep, een van de belangrijkste financiële-dienstengroepen in Europa, kondigden vandaag de ondertekening aan van een overeenkomst waardoor KBC Bank licentiehouder wordt van de Proton Prisma multi-applicatie-chipkaarttechnologie voor een aantal van haar Centraal- en Oost-Europese dochtermaatschappijen. De KBC Groep opteerde voor één enkel, veilig chipkaartplatform en koos daarbij voor het superbeveiligde end-to-end multi-applicatie-platform Proton Prisma, dat werd ontwikkeld door Proton World. Als financiële groep is KBC buiten België actief via een netwerk van dochtermaatschappijen, zustermaatschappijen, vertegenwoordigingskantoren en filialen, maar ook via een aantal internationale samenwerkingsverbanden. In een eerste fase heeft de overeenkomst betrekking op CSOB in de Tsjechische Republiek, die ook kantoren heeft in de Slovaakse Republiek, Kereskedelmi es Hitelbank (K&H) Bank in Hongarije en Kredytbank in Polen, die ook kantoren heeft in Litouwen en een dochtermaatschappij in Oekraïne. De overeenkomst voorziet ook in de mogelijke benutting van de Proton Prisma-technologie door verbonden maatschappijen van de KBC Groep in andere landen.
De KBC-dochtermaatschappijen zullen de Proton Prisma-chipkaarten in de eerste plaats uitgeven met het oog op de invoering van EMV PLUS, de krediet- en debet-betaalkaarttoepassing van Proton World. Zij gaan met dit project van start onmiddellijk na de ondertekening van de overeenkomst, om de eerste EMV PLUS-krediet- en betaalkaarten al in de loop van 2002 te kunnen uitgeven in het kader van de EMV-migratieplannen van de diverse banken.
Door te kiezen voor het superbeveiligde Proton Prisma-platform, kunnen de KBC-dochtermaatschappijen hun huidige kaartsystemen opwaarderen met de pluspunten van het end-to-end kaartenbeheersysteem CALC (Card Application Life Cycle Manager), MATRIX, de multi-applicatie-kaartenbeheer- en personalisatie-omgeving van Proton World, en DFM (Data File Manager), dat een soepele implementatie van toepassingen van en door derden mogelijk maakt. De overeenkomst voorziet ook in de mogelijke invoering van ASPIC, de verbeterde PKI-toepassing van Proton World..2/3 PRISMA biedt KBC Groep een ruime waaier van volledig compatibele kaartprofielen aan, gaande van het basiskaartprofiel (BP) tot het veilige en uiterst geavanceerde, na uitgifte Java Card multi-applicatie-kaartprofiel (Dynamic Profile of DP). Bovendien waarborgt Proton Prisma zijn cliënten volledige compatibiliteit tussen verschillende toepassingen en de vrije keuze van kaartaanbieder.

"KBC was al betrokken bij de lancering van de Belgische elektronische portemonnee, de eerste toepassing van Proton, in 1995. We zijn heel blij te kunnen vaststellen dat onze jarenlange relatie met KBC Bank nu uitmondt in de keuze van KBC voor de flexibiliteit, veiligheid en volledigheid van Proton Prisma, de Proton-technologie van de tweede generatie, nu haar bankdochtermaatschappijen beslissingen aan het nemen zijn in verband met hun chipkaart-migratieprogramma", aldus Armand Linkens, CEO van Proton World en Managing Director voor de Regio Europa, Midden-Oosten en Africa (EMEA) van de ERG Groep. "Dankzij zijn niet-aflatende research-inspanningen staat Proton World nog steeds aan de spits wat de ontwikkeling van veilige chipkaarttoepassingen betreft, zodat KBC Bank, haar dochtermaatschappijen en hun cliënten hun investeringen in chipkaarttechnologie goed beschermd weten voor de toekomst".
Herman Agneessens, gedelegeerd bestuurder van KBC, voegt daaraan toe: "Door de keuze van Proton Prisma als gemeenschappelijk chipkaartplatform voor het wereldwijd retailsegment van KBC, zal KBC op een kostenverantwoorde manier kunnen migreren naar EMV. De gezamenlijke aankoop van kaarten betekent voor KBC niet alleen een kostenbesparing op de korte termijn, maar biedt ook uitzicht op permanente kostenbesparingen door de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe informatietechnologie in het kaartendomein voor alle banken binnen de KBC Groep." De h. Pavel Kavánek, CEO van CSOB Bank, de h. Tibor Rejtö, CEO van K&H Bank, en de h. Stanislaw Pacuk, voorzitter van Kredyt Bank, waren gisteren aanwezig op het hoofdkantoor van KBC in België om er de overeenkomst mee te ondertekenen. Pavel Kavánek, CEO van CSOB, gaf als commentaar:
"CSOB hoopt dat deze overeenkomst het sein zal zijn voor andere banken in Centraal-Europa om voor de Proton Prisma-technologie te kiezen voor hun chipkaartplatform, zodat de Centraal-Europese kaartenmarkt naar meer efficiënte ontwikkelingen op het gebied van kaartpersonalisering en -verwerking kunnen evolueren."
Stanislaw Pacuk, voorzitter van Kredyt Bank, verklaarde: "Gegeven de waardevolle ervaring met chipkaarten die binnen de KBC Groep aanwezig is en de expertise van Proton World, zijn we er gerust op dat voor Kredyt Bank de migratie van de bestaande kaartenprogramma's naar EMV vlot zal verlopen, en met name omdat de chipkaartenmarkt in Polen zich succesvol aan het ontwikkelen is."
Tibor Rejtö, CEO van Kereskedelmi es Hitelbank, voegde daaraan toe: "Dankzij het Proton Prisma-platform kan K&H haar innovatief vermogen op het gebied van kaartprogramma's koppelen aan de voordelen van een gestandaardiseerde aanpak van de kaartenbedrijvigheid binnen de KBC Groep.".3/3