PERSBERICHT

ONDER EMBARGO TOT 28/03/02-16.30U

ACCENTIS ENKEL ACTIEF IN DE BOUWSECTOR

Stijging van het bedrijfsresultaat met 50 %

Stijging van de bedrijfsopbrengsten met 16,8 %

Vlotte integratie van Immo Desimpel

Snelle afschrijving op overnamegoodwill van Immo Desimpel ten bedrage van 2.3 Versnelde aAfschrijving op overnamegoodwill op Immo Desimpel ten bedrage van 2.3 MEUR.

Voor 2002 wordt een bedrijfsresultaat verwacht van meer dan 7.5 MEUR en een netto cashflow van 6 MEUR.


1. Netto Cashflow = netto resultaat na belasting + afschrijvingen + waardeverminderingen + voorzieningen

Verslag van de commissaris betreffende de geconsolideerde jaarrekening afgesloten op 31decmberi 2001, gericht tot de raad van bestuur van de groep Accentis.

.....tekst nog inlassen

De commissaris, CVBA J. Lippens, S. Rabaey & Co, Belgian member of Grant Thornton, vertegenwoordigd door de heer Stefaan Rabaey, heeft bevestigd dat zijn controlewerkzaamheden, die ten gronde zijn afgewerkt, geen betekenisvolle correctie aan het licht hebben gebracht, die in de boekhoudkundige informatie, opgenomen in het communiqué, zou moeten doorgevoerd worden, met uitzondering van hetgene in volgende paragraaf is opgenomen.

In de verklaring over de jaarrekening afgesloten per 31 december 2001 van de NV Simec, dochteronderneming van Accentis NV, werd volgend voorbehoud geformuleerd door onze confrator:

"Op het actief van de balans zijn bestellingen in uitvoering opgenomen voor een bedrag van 2.002.070,63 EUR of 18.1% van het balanstotaal. De administratieve organisatie en de opvolging van de bestellingen in uitvoering laten geen gepaste controle toe van de waardering die gemaakt is van de betrokken rubriek. Hieraan kan wel worden toegevoegd dat de toegepaste methode van waardering van de bestellingen in uitvoering sinds diverse jaren consequent is toegepast en dat daarom het resultaat van het boekjaar 2001 een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid. Vanaf 1 januari 2002 zal een nieuw systeem van opvolging van bestellingen in uitvoering worden opgestart. Dit zou vanaf dan een correcte opvolging en controle moeten mogelijk maken."

CV LIPPENS, RABAEY & Co, vertegenwoordigd door Stefaan Rabaey, Commissaris.

Geconsolideerde resultaten per 31 december 2001

Na de overname van Immo Desimpel op 30 juni 2001 werd de consolidatiekring van de groep uitgebreid met een dertigtal "immo vennootschappen". De raad van bestuur achtte het opportuun om de activiteiten van de groep onder te brengen onder drie noemers. Met name Projectontwikkeling, Bouw en Toeleveringen aan de bouw. Vermits de aankoop van Immo Desimpel plaats had op 30 juni 2001 worden in de geconsolideerde resultaten enkel de resultaten van de tweede jaarhelft van Immo Desimpel opgenomen.

Accentis verkocht op 19 november 2001 51 % van de aandelen van de groep Stokota aan het management. De resultaten van de groep Stokota werden nog tot en met 31 december 2001 opgenomen in de geconsolideerde cijfers van Accentis.

De geconsolideerde bedrijfsopbrengsten stegen met 16.8 % en bedragen 177 MEUR.

Het bedrijfsresultaat van de groep, zijnde 5.3 MEUR groeide met 50 % in vergelijking met het bedrijfsresultaat over het boekjaar 2000. De nadrukkelijke stijging van het bedrijfsresultaat is vooral te danken aan de goede resultaten van de divisie projectontwikkeling. Op jaarbasis realiseerde deze divisie een netto resultaat na belasting van meer dan 3.5 MEUR waarvan slechts de tweede jaarhelft werd mee geconsolideerd. De EBITDA steeg slechts met 9.9 %. De verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat de divisie projectontwikkeling bijna geen materiëele vaste activa heeft en dus ook bijna geen afschrijvingen boekt.

De afschrijving van de consolidatiegoodwill ten belopen van 3.24 MEUR en het negatief uitzonderlijk resultaat van 2.24 MEUR zorgen er echter voor dat met een stijging van het bedrijfsresultaat van 50 %, het geconsolideerd verlies van de groep uitkomt op 2.4 MEUR.

De goodwill die geboekt werd bij de aankoop van Immo Desimpel bedraagt 9.6 MEUR. De raad van bestuur besliste om deze goodwill die specifiek betrekking heeft op de groep Immo Desimpel niet af te schrijven volgens het bestaande afschrijvings regime van 5 % per jaar. De goodwill wordt afgeschreven over de looptijd van de bestaande projecten die de vennootschap Immo Desimpel of haar dochterondernemingen in portefeuille heeft. Voor het Dit betekent dat de voor boekjaar 2001 werd voor een bedrag van 2.3 MEUR afschrijvingen op goodwill werd ten laste genomen., niet tegenstaande dat dGezien? niet tegenstaande dat de resultaten van Immo Desimpel enkel voor de tweede jaarhelft mee werden opgenomen, werden de afschrijving op de consolidatiegoodwill van Immo Desimpel eveneens over een half jaar berekend.

De raad van bestuur besliste om de gemaakte kosten m.b.t. tot de uitgifte van de converteerbare obligatielening in een keer via de uitzonderlijke resultaten ten laste te nemen van resultaat van het boekjaar. De overige uitzonderlijke lasten zijn voor 1.24 MEUR te wijten aan de stopzetting van het stilleggen van de productieactiviteiten van de buitentegels bij Bomarbre-Marbralys te Stasegem. Verder omvatten de uitzonderlijke kosten en de kosten ten bedrage van 0.5 MEUR verbonden aan de van de integratie van Euroton bij Decomo te Moeskroen bedragen 0.5 MEUR uitzonderlijke lasten.

Gezien de uitzonderlijke kosten duidelijk betrekking hebben op eeéénmalige transacties, verwachten wij voor 2002 een stijging van het bedrijfsresultaat (ebit) naar 7,5 MEUR en een stijging van de netto cashflow naar minstens 6 MEUR. In het financieel resultaat zal een post van 2.03 MEUR opgenomen worden die betrekking heeft op de intrestlasten van de converteerbare obligatielening over het jaar 2002.


---

Voor bijkomende inlichtingen: Patrick Janssens, Financieel Directeur Accentis nv,

tel: 09/210 58 53; e-mail: patrick.janssens@accentis.com