Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 13/03/2002


---

Inzamelen voor het goede doel: overheidsregulering of niet?

Het inzamelen van geld of goederen voor het goed doel heeft een grote maatschappelijke betekenis. Er zitten echter nog veel hiaten in de beschikbare kennis van - en informatie over - het inzamelen voor het goede doel. Zo willen burgers of bedrijven die geld aan een goed doel geven, zeker weten dat het geld ook op de beoogde plaats terechtkomt. Enig toezicht op het doen en laten van inzamelende personen of instellingen is dan ook nodig. Tot op heden is de overheidsbemoeienis met het toezicht op charitatieve en algemeen nuttige instellingen zeer beperkt. Daaraan ligt de idee ten grondslag dat het zelfregulerend vermogen van de sector groot genoeg is. Het is echter de vraag of dat nog steeds zo is.

Het Zwaartepunt Overheid en Particulier Initiatief (OPI) en het Centrum voor Filantropie van de Vrije Universiteit organiseren op 28 maart 2002 een symposium onder de titel Inzamelen voor het goede doel. Controle op inzameling: overheidsingrijpen of zelfregulering? Tijdens deze bijeenkomst worden praktische en juridische consequenties van mogelijke politieke keuzes ten aanzien van overheidsregulering aan de orde gesteld.

Aanleiding voor het symposium is het onlangs verschenen boek Inzamelen voor het goede doel maatschappelijke en juridische aspecten van een onderbelicht verschijnsel. Dit boek is verschenen in de reeks Zwaartepunt OPI van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU. Rondom dit thema heeft zich binnen die faculteit een onderzoeksgroep gevormd, bestaande uit onderzoekers van uiteenlopende juridische disciplines. Het OPI richt zich op vraagstukken waarbij overheid en particulier initiatief beide betrokken zijn. Het gaat daarbij ook om de vraag of taken die de overheid uitoefent ook door het particulier initiatief en/of het bedrijfs-leven kunnen worden uitgeoefend. In het boek Inzamelen voor het goede doel gaan de onder-zoekers nog verder: behalve de juridische, worden ook de verschillende sociologische en politieke aspecten van de inzameling in kaart - en met elkaar in verband - gebracht. Zo gaat het boek onder meer in op de geschiedenis, de sociologie en de organisatie van het inzame-lingswezen, de fiscale aspecten van fondsenwerving, de behoefte aan een vergunningstelsel voor fondsenwerving en het belang van fondsenwerving en inzameling voor politieke partijen in zowel de VS als Nederland. Het boek is daarmee een goed voorbeeld van de multi-disciplinaire aanpak die de VU hanteert bij de bestudering van filantropie en fondsenwerving.

Het boek staat onder redactie van mr. J. Struiksma en mr. W.J.M. van Veen, respectievelijk UHD Staats- en bestuursrecht en UD Privaatrecht aan de rechtenfaculteit van de VU. Beiden hebben ook als auteurs aan het boek bijgedragen. De heren Struiksma en van Veen houden tijdens het symposium een lezing, waarna er gelegenheid is tot discussie. Zowel forumleden als aanwezigen in de zaal kunnen hieraan deelnemen. De forumleden zijn:

* prof.dr. Th.N.M. Schuyt, bijzonder hoogleraar Filantropie, Sponsoring en Vrijwilligerswerk aan de Vrije Universiteit Amsterdam

* drs. H.W.G. Remme, projectleider bij de Directie Preventie, Jeugd & Sanctiebeleid van het Ministerie van Justitie
* dhr. P.P.A. Beerkens, voorzitter bij de Vereniging van Fondsenwervende Instellingen.

* prof. Mr T.J. van der Ploeg, hoogleraar Privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en coördinator van het Zwaartepunt Overheid-Particulier Initiatief (OPI).

* mevr. drs. L.H. van Deth, adjunct directeur van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF).