FNV

Massale staking bij Philipsvestigingen
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

Philips Nederland beleeft donderdag een historische dag. Op bijna alle vestigingen in Nederland voeren werknemers actie voor een nieuwe CAO. Tenminste, als Philips niet voor woensdagavond 22.00 uur reageert op het ultimatum van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Volgens bestuurder Hans Martens van FNV Bondgenoten in Groningen vinden in Noord-Nederland stakingen en acties plaats bij vestigingen van Philips in Stadskanaal, Winschoten, Drachten en Hoogeveen.

Ultimatum
Philips Nederland beleeft donderdag een historische dag: op bijna alle vestigingen in Nederland voeren werknemers actie voor een nieuwe CAO. Tenminste, als Philips niet voor woensdagavond 22.00 uur reageert op het ultimatum van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Op 12 vestigingen in het land zal er dan vanaf 5.30 uur gedurende 24 uur worden gestaakt en vinden er op 11 plaatsen werkonderbrekingen plaats. Daarnaast is er een ludieke actie bij de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Vestigingen waar gestaakt wordt, zijn: Oss, Deurne, Almelo, Roosendaal, Stadskanaal, Drachten, Winterswijk, Winschoten, Hoorn en de locaties van ETG en Assembleon in Eindhoven. In Eindhoven vindt 's middags een bijeenkomst van stakers plaats waarbij er een symbolische overhandiging plaats zal vinden.

Minachting
Aanleiding voor de staking is de weigering van Philips om 3,5 % loonsverhoging te betalen voor een CAO van 15 maanden, wat gelijk staat aan koopkrachtbehoud. Philips wil niet verder gaan dan 2,5 %. Daarnaast vinden de bonden het onverteerbaar dat Philips achter hun rug om een contract heeft gesloten met vakbond De Unie, een van de kleinste vakbonden bij Philips. Dat Philips de bonden niet heeft uitgenodigd voor hernieuwd overleg, waarbij een hoger eindbod op tafel werd gelegd, is in de ogen van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond een uiting van minachting voor het personeel.

Opties en bonussen
Uit de ledenvergaderingen die de bonden de afgelopen weken hebben gehouden, bleek al dat de werknemers het eindbod van Philips bijna unaniem afwezen en zich ook bijna unaniem uitspraken voor acties. "Het blijkt wel dat het werknemers aan het hart gaat, dat er met hun belangen wordt gesold. De top van Philips strijkt grote bedragen aan opties en bonussen op, maar een fatsoenlijke loonsverhoging voor het personeel kan er niet van af," aldus Joke Hubert, onderhandelaar namens FNV Bondgenoten. "Het is jammer dat het zover heeft moeten komen, maar het is niet meer dan redelijk om je werknemers koopkrachtbehoud te garanderen."

Meer informatie :
Winschoten, Anne van Dijk
06-51405565
Stadskanaal, Hans Martens
06-20493036
Drachten, Henk van der Wal
06-51256488
Hoogeveen, Ina von Pickartsz
06-51405879

Kijk voor de achtergronden ook op www.bondgenoten.fnv.nl, bij CAO-nieuws, bij Philips.

hansmart@bg.fnv.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.