FNV

Internationale actiedag voor Wit-Rusland
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Donderdag 28 maart houdt de FNV een solidariteitsactie voor de vakbeweging in Wit-Rusland. De FNV geeft hiermee gevolg aan de oproep van de Wit-Russische vakbeweging om op deze dag internationaal actie te voeren voor vakbondsvrijheid in Wit-Rusland.

Donderdag 28 maart houdt de FNV een solidariteitsactie voor de vakbeweging in Wit-Rusland. De FNV geeft hiermee gevolg aan de oproep van de Wit-Russische vakbeweging om op deze dag internationaal actie te voeren voor vakbondsvrijheid in Wit-Rusland. De FNV steunt de Wit-Russische vakbeweging al enige jaren in haar strijd voor vakbondsvrijheid.

De actie vindt plaats op het hoofdkantoor in Amsterdam. FNV-bestuurder Henk van der Kolk houdt om 11.45 uur een korte toespraak, waarna 250 witte ballonnen de lucht in gaan. Aan de ballonnen zitten kaarten van president Loekasjenko van Wit-Rusland. Op deze kaarten staat een oproep aan Loekasjenko om de Wit-Russische bonden met rust te laten en hen als sociale partner te erkennen. De vinders van een ballon wordt gevraagd de kaart te ondertekenen en op te sturen.

De Vakbondsfederatie in Wit-Rusland organiseert zelf op 28 maart een protest bij haar eigen hoofdkantoor in Minsk. Het protest richt zich tegen de sociaal-economische ellende in het land en tegen de anti-vakbondscampagne van president Loekasjenko. Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur in Europa genoemd. Een schandvlek binnen Europa waar 10 miljoen mensen in steeds grotere armoede en onvrijheid gevangen raken.

Nadat president Loekasjenko in september 2001 op een oneerlijke manier de presidentsverkiezingen `won`, heeft hij de duimschroeven bij de vakbeweging verder aangedraaid. Zo werd het de directies van bedrijven verboden de vakbondscontributies van hun werknemers naar de bonden over te maken. Door deze maatregel zijn de vakbonden in grote financiële en personele problemen gekomen.

Naast het financieel mangelen en politiek negeren van de vakbeweging op landelijk niveau, probeert de overheid de vakbonden ook van onderaf te vernietigen. Zo worden werknemers onder zware druk gezet om hun bond te verlaten en toe te treden tot een door de regering goedgekeurde bedrijfsbond. Het alternatief is ontslag, wat in het verarmde Wit-Rusland een zwaar offer betekent.

De FNV roept ook de Nederlandse regering en de Europese Unie op om maximale druk uit te oefenen op de president en de regering van Wit-Rusland om de vakbondsvrijheid daar te herstellen.

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl