Verbond van Verzekeraars

Actieplan voor Financiële Diensten

De Europese Commissie (EC) heeft onlangs samen met de Spaanse voorzitter van de EU een tussentijdse evaluatie van het Actieplan voor Financiële Diensten georganiseerd. Met dit Actieplan wil Brussel komen tot een geïntegreerde Europese markt voor financiële diensten. In het actieplan staat onder meer een aantal wetgevingsmaatregelen, dat voor de verzekeringsindustrie van belang is.

Tijdens de evaluatie spraken de aanwezigen hun steun uit voor het actieplan. Politici en captains of industry zijn het erover eens dat de integratie sneller moet verlopen.

De EC verwacht dat in de eerste helft van 2002 de Ontwerprichtlijn verkoop op afstand van financiële diensten wordt aangenomen. Voor de tweede helft van 2002 verwacht de EC vaststelling van de Richtlijn voor verzekeringstussenpersonen, de Pensioenfondsenrichtlijn en de Richtlijn aanvullend toezicht op financiële conglomeraten. In de nabije toekomst staan nog een richtlijn voor e-commerce en financiële diensten en een vijfde WAM-richtlijn op de agenda.

Bondig, maart 2002