Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Aanpassing regels superheffing melk

28 -03-2002 - Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft de superheffingregels die gelden voor melkveehouders in Nederland aangepast. De regels zijn aangepast omdat op 31 -03-2002 in de gehele EG een nieuwe EG verordening voor de extra heffing op melk in werking treedt. De nieuwe regels betekenen een verandering voor de berekening van de grondslag van de heffing. Daarnaast is het sanctieregime gewijzigd. Ook worden er andere eisen aan de aangifte gesteld.

Bij de levering van afgeroomde melk of andere zuivelproducten met een lager vetpercentage dan gebruikelijk, moeten alle melkbestanddelen worden meegeteld voor de berekening van de heffingsgrondslag. Vanaf 1 -04-2002 is het niet meer toegestaan melkvet te vervoederen of te vernietigen zonder dat melkvet mee te tellen bij de berekening van de heffing. De bewijslast dat alle gebruikte melk is meegeteld voor de heffingsgrondslag, ligt bij de producent. Indien de producent niet slaagt in zijn bewijs, wordt de afgeroomde melk door het Productschap Zuivel als volle melk aangemerkt en aldus meegerekend.

De verandering voor de aangifte houdt in dat zowel de producent als de zuivelfabriek een aangifte bij het Productschap Zuivel moeten doen, ook als er geen melk of andere zuivel is geleverd of verkocht.

De regeling is 26 maart 2002, in de Staatscourant geplaatst.