Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De wachtlijsten in de verstandelijk gehandicaptenzorg zijn in 2001 met 11% gedaald. In 2000 waren deze al met 28% gedaald. In deze kabinetsperiode zijn daarmee de wachtlijsten in de verstandelijk gehandicaptenzorg dus met 39% gedaald. Ook de wachtlijsten voor de lichamelijk gehandicapten zijn vorig jaar met 23% gedaald. Staatssecretaris Margo Vliegenthart (VWS) en Chiel Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland, maakten deze cijfers vandaag bekend in Den Haag. De cijfers zijn gepresenteerd vanuit de Taskforce Wachtlijsten die in 1999 is opgericht door VWS en Zorgverzekeraars Nederland.

Dankzij de wachtlijstaanpak hebben de afgelopen twee jaar extra 22.538 mensen zorg ontvangen. Het ging hier om 17.316 mensen voor verstandelijk gehandicaptenzorg, 1640 mensen voor lichamelijk gehandicaptenzorg en 3897 mensen voor zintuiglijk gehandicaptenzorg. De kosten in 2001 voor de wachtlijstaanpak bedroegen 240 miljoen euro.
De wachtlijst voor de verstandelijk gehandicaptenzorg is teruggebracht van 18.253 naar 11.210 mensen (-39%). In totaal 63% van deze mensen op de wachtlijst ontvangt niettemin wel een vorm van zorg ('second best').

De daling op de wachtlijsten is vooral te danken aan het verdwijnen van de wachtlijst voor het persoonsgebonden budget (PGB). Tegelijk neemt het gebruik van PGB's sterk toe in de gehandicaptenzorg. Dit is sinds 1999 gestegen van 3641 naar 9164 gebruikers. Ook de wachtlijsten voor ondersteuning bij dagbesteding en ondersteuning bij wonen zijn gedaald. De wachtlijstaanpak heeft naast capaciteitsuitbreiding ook gezorgd voor vernieuwing in de zorg. In plaats van een traditionele opname in een instelling kiezen steeds meer clienten en hun ouders voor vormen van zelfstandig wonen met begeleiding. De vraag naar deze vormen van gehandicaptenzorg zal de komende jaren blijven stijgen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland