Gemeente Leiden

Koninklijke onderscheiding voor prof. mr. A.C. 't Hart.

Prof. dr. A.C. 't Hart, scheidend hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Leiden, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Sinds 1986 is prof. 't Hart hoogleraar in Leiden. Het door hem gepubliceerde werk op zijn vakgebied is buitengewoon omvangrijk en wordt in wetenschappelijke kringen van eminent belang gevonden. Prof. 't Hart heeft furore gemaakt met o.a. zijn ideeën over de plaats van het Openbaar Ministerie in de strafrechtspleging en met de introductie en uitwerking van het begrip "relationele rechtsopvatting", o.a. neergelegd in het samen met de Leuvense hoogleraar Foqué geschreven strafrechtfilosofisch boek "Instrumentaliteit en rechtsbescherming". Mede op basis van zijn ideeën werden belangrijke artikelen in de Wet op de Rechterlijke Organisatie aan de heersende tijdsopvattingen aangepast.
Prof. 't Hart was voorts lid van tal van commissies en besturen. Zo was hij lid van de Commissie Rechterlijke Organisatie van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor wijsbegeerte en recht, lid van de Commissie Euthanasie van de Gezondheidsraad, lid van de Commissie fundamentele bezinning op het geweldgebruik door de politie (Commissie Heijder) en nog vele andere.
Prof. 't Hart heeft als hoogleraar buitengewoon belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van het strafrecht en het strafprocesrecht. Ook internationaal heeft 't Hart grote vermaardheid verworven. Eerder ontving hij het eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.
Prof. 't Hart is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

De onderscheiding zal worden uitgereikt door burgemeester Postma tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid op woensdag 27 maart a.s. in de Faculty Club, Rapenburg 6 te Leiden. De bijeenkomst - met sprekers - begint om 16.00 uur. Gepland tijdstip uitreiking: 17.00 uur.