ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Werkgeversreactie op manifestatie bouwbonden

PERSBERICHT

Den Haag, 28 maart 2002

Vakbonden vertekenen werkelijkheid
en blokkeren modernisering CAO

De vakbonden vertekenen de werkelijkheid bij hun acties tegen de werkgevers. Niet de werkgevers houden de totstandkoming van de bouw-CAO tegen, maar de bonden zelf. Bovendien blokkeren de bonden door hun opstelling de modernisering van de CAO. Aldus de bouwwerkgevers vandaag in een reactie op de manifestatie van de vakbonden in Utrecht.

De suggestie wordt gewekt dat de werkgevers voortgang van de onderhandelingen tegenhouden. Dat is onjuist. Al op 15 maart hebben de werkgevers in een brief laten weten de CAO-besprekingen zo snel mogelijk te willen voortzetten. Daarbij is aangegeven dat de reisurenregeling als onderdeel van het totale arbeidsvoorwaardenpakket kan worden besproken. Werkgevers vinden het niet meer dan normaal dat de huidige onrechtvaardige regeling wordt gecorrigeerd. De verplichting om reisuren te moeten uitbetalen die niet worden gemaakt, moet verdwijnen. De vakbeweging noemt dit een 'dictaat'. Niet gemeld wordt, aldus de werkgevers, dat juist de vakbonden tijdens de onderhandelingen een blokkade hebben opgeworpen om de reisurenproblematiek op te lossen. De bonden willen uitsluitend praten over een collectieve regeling die de onrechtvaardigheid laat voortbestaan.

Modernisering CAO
Werkgevers willen de mogelijkheid krijgen met werknemers afspraken te maken die aansluiten op hun situatie. Dit past bij een moderne CAO met meer mogelijkheden voor afspraken tussen werkgevers en werknemers in individuele bedrijven. Door deze mogelijkheid als onbespreekbaar van tafel te vegen, blokkeert de vakbeweging het streven naar modernisering. Werkgevers vinden dat onbegrijpelijk, gezien de verschillende proefprojecten die in de vorige CAO zijn overeengekomen en inmiddels zijn begonnen. Vernieuwing vraagt moed van alle betrokken partijen om bestaande patronen te doorbreken en posities opnieuw vast te stellen. Die moed ontbreekt bij de bonden bij aanpassing van de reisurenregeling, aldus de werkgevers.

reisuren- en reiskostenvergoeding
Werkgevers wijzen er nogmaals op dat werkelijk gemaakte reisuren worden vergoed. Bovendien ontvangen werknemers die met eigen vervoer reizen ook een reiskostenvergoeding. Het kan toch niet zo zijn dat niet gemaakte uren worden betaald.

Omvang en schade
Uit meldingen die bij het actiecentrum van de werkgevers zijn binnengekomen, is af te leiden dat de stakingsbereidheid afgelopen week veel minder groot was dan de bonden in hun berichtgeving suggereerden. Omdat over wezenlijke punten van de CAO nog niet is gesproken, is het stakingswapen veel te vroeg ingezet, aldus de werkgevers.
Bij het actiecentrum van de werkgevers zijn ook meldingen binnengekomen dat werknemers door kaderleden van de bonden onder druk zijn gezet om het werk tegen hun zin neer te leggen. Ook vinden felle discussies tussen werknemers plaats, zeker als de reisurenvergoeding niet als een probleem wordt ervaren. Daarmee brengen de acties ook niet-economische schade toe. Dergelijke discussies zijn schadelijk voor goede onderlinge verhoudingen op de bouwplaats.

Voor nadere informatie:
AVBB, afdeling Communicatie, Paul Wouters
telefoon (070) 3286213, privé (079) 3621449, mobiel 06-20302622 zie ook www.avbb.nl dossier CAO

28 mrt 02 11:17