KSI International NV

P E R S B E R I C H T

IJsselstein, 28 maart 2002

Bescheiden winst over 2001 voor Centric KSI Holding N.V.

ICT-onderneming Centric KSI Holding N.V. - in oktober vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen Multihouse N.V. en KSI International N.V. - heeft het jaar 2001 met een bescheiden winst afgesloten. Het nettoresultaat na belastingen bedroeg ¤ 0,3 miljoen. De omzet bedroeg ¤ 41,6 miljoen. Het bedrijfsresultaat kwam uit op ¤ 0,1 miljoen. Gezien de lastig in te schatten marktontwikkelingen worden voor het lopende jaar geen concrete uitspraken gedaan.

Genoemde winst en omzet worden gevormd door een consolidatie van de cijfers van voorheen Multihouse N.V. over het hele jaar 2001 en de cijfers van voorheen KSI International N.V. over het laatste kwartaal van 2001. De boeken van KSI International N.V. zijn in verband met de fusie al per 30 september 2001 afgesloten. De daaruit voortvloeiende cijfers worden afzonderlijk begin mei gepubliceerd.

Marktontwikkelingen in 2001
Net als andere ICT-ondernemingen had ook Centric KSI in 2001 last van een verdere verslechtering van de economische situatie. De marktontwikkelingen liepen in de diverse sectoren echter nogal uiteen. Binnen de sector financiële instellingen, waar de impact van afnemende groei vanaf de tweede helft van 2001 merkbaar werd, is de positie van Centric KSI verder versterkt. Met de (middel)grote financiële instellingen waaronder Achmea, Fortis, ING en Rabobank zijn preferred supplier contracten vernieuwd en bovendien is het dienstenaanbod verbreed. Met name aanwezigheid in de Benelux biedt zijn voordeel bij deze langdurige contracten. Binnen de sector telecom is de situatie gedurende 2001 drastisch verslechterd. Dat heeft geresulteerd in een terugval van de vraag naar ICT-dienstverlening en -oplossingen. Deze terugval is voor een deel gecompenseerd door de vraag van klanten uit de overige strategische branches. De centrale overheid bleek een stabiele factor die minder heftig reageerde op de economische veranderingen. Centric KSI levert aan de overheid vooral hardware en verleent daarbij een aantal aanvullende diensten. In de sector handelsondernemingen wist Centric KSI haar positie te versterken dankzij het brede dienstenpakket dat door de fusie is ontstaan.

Herstructurering afgerond
De al voor de fusie ingezette herstructurering bij KSI International is in het laatste kwartaal van 2001 afgerond. Deze herstructurering heeft geleid tot forse kostenbesparingen. Het kantorennetwerk is drastisch ingekrompen en de overhead van Centric KSI staat nu in een gezonde verhouding tot de omvang van de nieuwe onderneming.

Medewerkers
Het aantal medewerkers bedraagt op dit moment circa 700. Vergeleken met het aantal medewerkers van KSI International en Multihouse samen is dit een afname van ongeveer 15%. Deze afname is deels een uitvloeisel van de herstructurering en voor een ander deel veroorzaakt door een hoger dan normaal verloop als gevolg van de onzekerheid die de periode voorafgaand aan de fusie met zich meebracht.

Strategie
Centric KSI streeft ernaar haar marktpositie in de Benelux verder te versterken door met nog meer ondernemingen dan nu al het geval is, preferred supplier contracten af te sluiten. Met dit streven wordt ingespeeld op de wens van opdrachtgevers het aantal ICT-leveranciers sterk te reduceren. Die leveranciers dienen een breed dienstenpakket aan te kunnen bieden en over de nodige branchekennis te beschikken. Centric KSI voldoet aan beide voorwaarden en investeert bovendien voortdurend in de verdere (branche)kennisontwikkeling van haar medewerkers. Door actief te zoeken naar nieuwe samenwerkingsverbanden en interessante overnamekandidaten wordt gestreefd naar schaalvergroting en vergroting van het marktaandeel in de voor de onderneming belangrijke sectoren. Niet alleen in de Benelux, maar op langere termijn ook in andere Euronext-landen.

Vooruitzichten 2002
Voor het lopende jaar doet Centric KSI geen concrete uitspraken. De markt is daarvoor op dit moment nog te onzeker. Opdrachtgevers zijn gericht op kostenbesparingen en terughoudend met het investeren in nieuwe ontwikkelingen. Een positief neveneffect is wel dat een deel van die kostenbesparingen juist uit ICT-oplossingen moet komen. Nu de onderneming in rustiger vaarwater is gekomen, verwacht ze als onderdeel van het grotere Centric te kunnen profiteren van de naamsbekendheid en de preferred supplier status die Centric en het voormalige KSI International N.V. bij grote ondernemingen en instellingen heeft. Bovendien is door de fusie de vanouds al goede positie van KSI International in de financiële branche in de Benelux versterkt. Samen met Centric wordt diens sterke positie bij de lokale overheid verder ontwikkeld. Tot slot kan Centric KSI een deel van de capaciteitsvraag van Centric invullen en zo een hogere bezettingsgraad voor de medewerkers realiseren.

Profiel Centric KSI Holding N.V.
Centric KSI Holding N.V. is een innovatieve en toonaangevende ICT-onderneming, opererend in de Benelux. De circa 700 medewerkers verlenen diensten op het gebied van consultancy, projectmanagement, systeemontwikkeling, gebruikersondersteuning, implementatie en beheer van infrastructuren. Centric KSI levert bovendien specialistische en generieke softwareproducten op het gebied van E-Business, Electronic Banking & Payment Solutions en E-Learning & E-Testing (Web Based Trainingen). Daarnaast levert Centric KSI hardwareproducten. Om haar klanten optimaal van dienst te kunnen zijn, werkt Centric KSI nauw samen met andere Centric-bedrijven en een aantal strategische businesspartners. Centric KSI werkt vooral voor opdrachtgevers in de financiële dienstverlening, in de telecommunicatiesector en bij handel en overheid. Centric KSI Holding N.V. is genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext N.V. te Amsterdam. De totale Centric-organisatie telt circa 3.000 medewerkers en behoort tot de top-tien van automatiseringsondernemingen in de Benelux.



KSI International NV