Openbare Bibliotheek Oss

28 maart 2002

Foto-expositie Een kostbaar bezit

In het kader van het tienjarig jubileum van VluchtelingenWerk Oss wordt er een foto-expositie georganiseerd in de Openbare Bibliotheek aan de Raadhuislaan in Oss.

De Osse Fotoclub, Focoss en VluchtelingenWerk Oss hebben gezamenlijk een foto-expositie gemaakt over vluchtelingen en asielzoekers in de Gemeente Oss.

Het centrale thema van deze expositie is een kostbaar bezit. Vluchtelingen laten veel achter wanneer zij hun land verlaten. Dierbare herinneringen, familieleden, werk, huis, muziek en nog vele andere zaken. Wanneer zij in Nederland komen moeten zij weer helemaal opnieuw beginnen. Sommige voorwerpen zijn voor hen heel belangrijk, hetzij om te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving, hetzij als dierbare herinnering aan hun eigen land.

Een aantal Osse vluchtelingen zijn gefotografeerd samen met hun dierbare voorwerp waar zij iets over vertellen. Daarnaast zijn er een aantal portretten te zien van Ossenaren met een vluchtelingachtergrond. Op dinsdag 2 april zal de foto-expositie geopend worden door Peter de Greef, free lance-fotograaf en bekend van fotos in weekblad De Sleutel. De opening is om 19:00 uur, geïnteresseerden zijn van harte welkom.

VluchtelingenWerk Oss

VluchtelingenWerk Oss bestaat dit jaar 10 jaar. Een jubileum! Een reden voor ons om de inwoners van Oss op verschillende manieren op ons bestaan en op de aanwezigheid van vluchtelingen in Oss te wijzen.

Uiteraard zal het niemand ontgaan dat er nog steeds in vele landen in de wereld oorlogen gevoerd worden en er nog steeds vele miljoenen mensen op de vlucht zijn. Een heel klein percentage van deze mensen komt naar Nederland en vervolgens een aantal naar Oss.

In de praktijk is gebleken dat Ossenaren gastvrije mensen zijn en doorgaans horen wij dan ook positieve geluiden van de vluchtelingen over hun buren, de mensen in hun straat en in de winkels. Er zijn buiten onze vrijwilligers altijd wel mensen die bereid zijn een helpende hand uit te steken of wat extra tijd te nemen omdat het met het Nederlands nog niet zo makkelijk gaat.

VluchtelingenWerk zorgt voor de eerste opvang en begeleiding van vluchtelingen. Wij wijzen hen de weg in hun eigen omgeving en bevorderen het zelfstandig handelen van onze cliënten in de Nederlandse samenleving.

De mensen die uiteindelijk in Oss komen wonen, hebben vaak nauwelijks of geen eigen spullen mee kunnen nemen vanuit hun eigen land naar hier. Maar soms is er iets van thuis dat zij als hun kostbaarste bezit beschouwen. Maar er zijn ook mensen die intussen hier iets ontdekt hebben wat zij bestempelen als een waardevol bezit.

Welnu, van deze vluchtelingen hebben wij - in samenwerking met Focoss - een expositie samengesteld met portretten en bezittingen.

Wij wensen u veel plezier met het bekijken van deze foto's.

VluchtelingenWerk Oss

Voor informatie kunt u bellen naar: VluchtelingenWerk Oss 0412- 648 664