Rijksuniversiteit Groningen

28 mrt 2002

Persbericht

Curatoren B.V. Hortus Haren, de Stichting Hortus en Rijksuniversiteit Groningen bereiken accoord

De curatoren van B.V. Hortus Haren, de Stichting Hortus en de Rijksuniversiteit Groningen zijn overeengekomen dat de universiteit het geheel van activa van de hortus overneemt.

Donderdag 28 maart 2002 ondertekenen de curatoren, de Stichting en de Universiteit het contract voor de overdracht. De Rijksuniversiteit Groningen heeft het voornemen om de hortus voort te zetten als botanische tuin met behoud van de cultuurhistorische en natuurhistorische waarden die daar aan zijn verbonden.

Op 25 september 2001 is de B.V. Hortus Haren, exploitant van de Hortus Haren, in staat van faillissement verklaard. De curatoren hebben de Stichting Hortus bereid gevonden de exploitatie met ingang van 1 november 2001 op tijdelijke basis en in afgeslankte vorm voort te zetten.

De Stichting Hortus is vanwege de veelheid van partijen die bij het proces betrokken waren en vanwege tijdgebrek er niet in geslaagd een definitieve "doorstart" van de Hortus Haren te verwezenlijken. Om die reden werd de Hortus Haren per 1 maart 2002 voor het publiek afgesloten.

Daarop hebben de curatoren maatregelen genomen om de liquidatie van de activa van de Hortus Haren in gang te zetten. Zo is er ondermeer een veiling voorbereid van de roerende zaken, die was gepland voor 8 april 2002. Een definitief einde van de Hortus Haren leek daarmee onafwendbaar.

Overleg tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de curatoren en de Stichting Hortus met als inzet het behoud van de Hortus Haren, heeft echter tot een ander resultaat geleid. De curatoren en de Stichting verkopen het geheel van de activa (waaronder ondermeer de erfpacht- en opstalrechten, de roerende zaken en de handelsnaam) aan de Rijksuniversiteit Groningen. De universiteit heeft de intentie uitgesproken dat de Hortus Haren als botanische tuin behouden zal blijven. In dat kader heeft zich inmiddels een externe partij, die belangstelling heeft om de hortus te gaan exploiteren, gemeld.

De Stichting Hortus verleent haar medewerking aan dit traject omdat zij ervan overtuigd is dat dit op dit moment de beste mogelijkheden biedt voor bet behoud van de natuurwaarde en de natuurhistorische en cultuurhistorische waarden van de Hortus Haren. Voor het geval de universiteit niet tot overeenstemming komt met een externe partij, is de Stichting Hortus bereid met de universiteit in nader overleg te treden over een mogelijke invulling van de exploitatie van de botanische tuin.

Persconferentie

Donderdag 28 maart 2002, 13.30 uur, vindt in de Curatorenkamer van het Academiegebouw (Broerstraat 5 te Groningen) een persconferentie plaats waarin de voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, dr S.K. Kuipers, de voorzitter van de Stichting Hortus, mevrouw M.M. Kool, en de curatoren, mrs J. Smit en J.C.M. Silvius een en ander zullen toelichten.

Meer informatie: afdeling Interne en Externe Betrekkingen RUG, tel. (050) 363 5446/5445, fax (050) 3636300, E-mail vpr@bureau.rug.nl

terug